Demokrasi İçin Birlik Hareketi bugün (25 Temmuz), Makine Mühendisleri Odasında (MMO), Barış Meclisi'nden Ayhan Bilgen, Demokratik Toplum Partisi (DTP) Milletvekili Sebahat Tuncel ve Sosyalist Parti Genel Başkanı Sevim Belli sözcülüğünde bir basın toplantısı düzenledi.
Bilgen, Demokrasi İçin Birlik Hareketi'ni ve hedeflerini anlattı.
Demokrasi için Birlik'in yol haritası
Sonuç Bildirisini okuyan Bilgen, ''Demokrasi İçin Birlik Hareketi''nin kamuoyunda ''Çatı Partisi Girişimi'' olarak bilinen 20-21 Aralık 2008 toplantıları ile 27-28 Haziran 2009 tarihinde yapılan çalışmaların bir yol haritasına dönüştürme biçimi olduğunu söyledi.
Türkiye'de köklü bir değişime ihtiyaç olduğunu ifade eden Bilgen, ''Ciddi bir demokrasi hareketinin ancak birlikte mücadeleyle olacağını düşünüyoruz. Toplumun bütün mağdur kesimlerinin haklarını ve taleplerini savunulması gerektiğine inanıyoruz. Sorunlar arasında bir tercih öncelik yapmayı da uygun görmüyoruz'' dedi.
"Hareketimiz, sadece biçimsel temsile, soya, dile, devlet dinine göre tanımlanan devlet yapısını reddeden bir demokrasi mücadelesini sürdürecektir."
Kitlesel katılımla başarılı olabiliriz
"'Yolumuz uzun' demekten gına geldi" diye söze başlayan SP Başkanı Belli ise 1974'te Emekçi Partisini kurduklarında anadili Türkçe olmayanların anadilini konuşma hakkını savunmaları yüzünden partinin kapatıldığını ancak bugün bile bu sorunun değişmediğini örnek verdi.
"Bu yeni hamlemizde hepimiz kitlesel katılım sağlayabilirsek, emek mücadelesini demokrasi mücadelesinden ve demokrasi mücadelesini emek mücadelesinden ayrı tutmadan hareket edersek başarılı olabiliriz, yoksa çok zor."
Bugüne kadar yapılan tüm çalışmaların en azından yeni bir aşamaya getirildiğini söyleyen DTP'li vekil Tuncel "Türkiye'de bir sistem sorunu var ve devlet de artık '80'lerin inkar politikasını sürdüremez duruma geldi. 'Tek din, tek dil, tek millet, ya bendensin ya düşman' anlayışı çözülmeye başladı" dedi.
Birimiz özgür değilsek hiç birimiz değiliz
"Dolayısıyla çok dilli, çok kültürlü bir yapının kendisini dayattığı ortamda Demokrasi için Birlik Hareketi'nin çıkışı oldukça anlamlı. Türkiye'de bütün sorunları tam da demokrasi ile aşabiliriz. Birimiz özgür değilken hiçbirimiz değiliz. Başörtülü kadın özgür değilse Alevilerin özgür olması imkansızdır, Kürtler özgür olmadığı sürece diğer halklar da değildir. Yani hep birlikte özgürleşeceğiz ve hep birlikte mücadele edeceğiz."
Tuncel Demokrasi için Birlik Hareketinin bundan sonraki süreci de etkileyeceğini söyledi ve sol muhalefeti güçlendirecek bir hareket olarak ele aldığını söyledi. (EZÖ)
Toplantıya katılanlar şöyle:
DTP'den Sebahat Tuncel, SP'den Sevim Belli, Barış Meclisi'nden Ayhan Bilgen ve Murat Çelikkan, Toplumsal Özgürlük Platformu'ndan Oğzuhan Kayserilioğlu, Mahir Sayın, Rıdab Turan, Sosyalist Emek Hareketinden (SEH) Ertuğrul Kürkçü, Emekçi Hareket Partisi'nden Gülsun Önal, Avukat Uğur Olcay, Sevtap Akdağ, Yusus Çetin, Eviçi İşleri Kooperatifinden Gülhan Belli, Sabah, Atv grevinden Arzu Gündüz, Hava-İş'ten Munzur Pekgüleç, Gökkuşağı Kadın Derneğinden Ayten Kordu, Genç Sen'den Kıvanç Eliaçık ve Ulaş Taştekin, LGBTT hereketinden Demet Demir, Yayıncı Çağatay Anadol, Saruhan Oluç, Birleşik Metal İş'ten Serkan Öngel, Tüm Bel Sen'den Hasan Güzel, Liberal Düşünce Topluluğundan Bekir Berat Özipek, Marmara Üniversitesinden Büşra Ersanlı, Nemciye Alpay, Hakan Tahmaz.