Birleşik Metal İşçileri Sendikası (Birleşik Metal-İş) ile Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) arasında sürdürülen grup toplu sözleşme görüşmelerinin uyuşmazlık kararı çıkması üzerine grev kararları art arda fabrikalara asılıyor.
Sendika temsilcileri, bugün de BAŞÖZ, ÇEMAŞ, ÇİMSATAŞ (Anadolu Şube), PRYSMİAN (Bursa Şube), AKSAN, REMAS (İst. 1 Nolu Şube) ve RSA (İst. 2 Nolu Şube) işyerlerinde grev kararını asacak. 10 Şubat'ta da grev kararları BOSAL, ARFESAN, AREVA ve DEMİSAŞ isimli işyerlerine asılmıştı.
DİSK'e bağlı sendikanın Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, grev kararlarının alınması üzerine yaptığı açıklamada, "Metal sektöründeki toplusözleşme süreci çoban ateşinin bir başlangıcı olacak, bu mücadelenin başlangıç evresi olacak. ve akın akın insanlar bu haklı mücadelede yanyana durmanın hesabıyla bu saldırılara karşı güçlü bir direnci ortaya çıkaracaktır" demişti.
Serdaroğlu, Avrupa Metal İşçileri Federasyonu Genel Başkanı Renzo Ambrozetti ve Genel Sekreter Peter Scherrer ile Bakert fabrikası işçileri iş yerine grev kararını astıktan sonra 7 kilometre yürüyerek geldikleri Sabri Yalım Parkı'nda toplanmıştı.
Burada konuşan Serdaroğlu, Bakert Çelikkord Sanayi ve Ticaret A.Ş'de grev kararını astıklarını anımsatarak, Avrupa Metal İşçileri Federasyonu'ndan iki sendikacının da destek için geldiklerini bildirdi.
Sendika işçilerine destek vermek için Türkiye'ye gelen Avrupa Metal İşçileri Federasyonu Genel Sekreteri Peter Scherrer de, Avrupa'da 5,5 milyon metal işçisini temsil ettiklerini belirterek mücadeleye destek vermekten gurur duyduklarını söyledi.
Kendilerinin ekonomik krizin etkileriyle ve sonradan gelen güvencesiz çalışma koşullarına karşı mücadele ettiklerini anlatan Scherrer, Avrupa'da da çalışma koşullarında çalışanların ve emeklilerin aleyhine yasalar uygulanmaya çalışıldığını vurguladı.
Scherer, "Hatırlayacağınız gibi Fransa'da büyük eylemler yapıldı. Bunun sebebi patronların krizin sebebini işçilerin sırtına yüklemeye çalışması. Fakat birkez daha tekrarlıyoruz ki, bu bedeli ödemesi gerekenler işçiler değil, patronların kendisi, hükümetlerin kendisi ve büyük şirketlerin kendisidir" diye konuştu.
KARDEMİR'de 169 işçi için "işe iade" kararı
Ayrıca Karabük İş Mahkemesi, 4 Şubat'tan 11 Şubat'a kadar aldığı kararla Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları (KARDEMİR) A.Ş.'den çıkarılan 169 işçinin işe iadesine hükmetti. İş Mahkemesi 18 Şubat ve 28 Şubat'ta da 99 işçinin durumunu görüşecek.
Günlük Evrensel gazetesine göre, bugüne kadar 268 işçi işten atıldı. İş Mahkemesiyse, ilk olarak 18 Haziran 2010'da işten çıkarılan 29 işçilerin işe geri dönmeleri yönünde 28 Ocak'ta ilk kararlarını verdi.
Mahkeme, işçilerin sendikal faaliyetler nedeniyle atıldıklarını, yasal süre içinde işe iadelerinin yapılmaması durumunda 12 brüt, 4 net maaş ve diğer sosyal haklarının ödenmesine karar verdi. (EÖ)