Üniversite grevinden: "Adil ücret için grevdeyiz" (Foto: AA)
Yıllık tüketici enflasyonunun Ekim ayında yüzde 11,1 ile son 41 yılın zirvesini gördüğü Birleşik Krallık'ta pek çok meslek grubu talep ettikleri ücret artışlarının kabul edilmemesi sebebiyle grev kararı alıyor.
Ülke genelinde, aralarında öğretim üyesi ve araştırmacıların da olduğu üniversite çalışanları maaş, emeklilik ve çalışma koşullarındaki anlaşmazlık nedeniyle dün (24 Kasım) üç gün boyunca iş bıraktı.
Birleşik Krallık'taki 150 üniversitede 70 binin üzerinde çalışanın katıldığı greve, Ulusal Öğrenci Birliği de destek verdi.
Üniversite ve Kolej Birliği (UCU) Sendikası Genel Sekreteri Jo Grady, 2,5 milyon öğrencinin grevden etkilenebileceğini tahmin ettiklerini söyledi: "Bu, yüksek öğrenim tarihindeki en büyük grev eylemi."
Grady, üniversite personelinin enflasyon karşısında maaşların erimesi ve emeklilik kesintilerinden bıktığını, çalışanların endişeleri acilen ele alınmadığı takdirde 2023'te büyük eylemlerin yapılabileceğini kaydetti.
Üniversitelerdeki grev, bugün ve 30 Kasım'da da devam edecek.
İskoçya'daki öğretmenler de grevde
Üniversite çalışanlarının grevine İskoçya'daki öğretmenler de katıldı. Dün greve çıkan öğretmenler, 30 Kasım'da da iş bırakacak.
İskoçya'nın 1980'lerden bu yana ulusal çapta okullara yönelik ilk grevi, hemen hemen her ilk ve ortaokulun yanı sıra birçok anaokulunda sürdü.
Öğretmenleri temsil eden sendikalar, 22 Kasım Salı günü revize edilen maaş teklifini "aşağılayıcı" olduğu gerekçesiyle reddetti.
Hemşirelerden 2 gün greve gitme kararı
İngiltere, Galler ve Kuzey İrlanda'da hemşireler 15 ve 20 Aralık'ta greve gitme kararı aldı. BBC Türkçe'nin aktardığına göre, hemşirelerin grevleri, Birleşik Krallık'ta Ulusal Sağlık Hizmetleri'nin (NHS) tarihindeki en büyük iş bırakma eylemi olacak.
Alınan grev kararıyla birlikte hemşireler grev günlerinde 08:00-20:00 saatleri arasında sadece acil servislerde hizmet verecek.
Rutin hasta bakımları ise yapılmayacak.
Kraliyet Hemşire Koleji (RCN) hemşirelerin ücretlerine yıllık yüzde 19 zam yapılmasını istemişti. Fakat hükümet bu talebi kabul etmedi.
Hemşireleri temsil eden sendika olan RCN, hükümetin görüşmelere yeniden başlamayı kabul etmemesi sonrası grev kararı aldı.
Kim ne zaman grevde olacak?
Ülkede daha önce de posta çalışanları, Londra'daki otobüs şoförleri ve demiryolu çalışanları da grev kararı almıştı.
The Guardian gazetesinin haberine göre, İtfaiyeciler Sendikası da Aralık ayında greve çıkmak üzere oylama yapmaya hazırlanıyor.
Gazete, Kasım, Aralık ve Ocak aylarında Birleşik Krallık'ta yapılması planlanan grevlerin tarihlerini şu şekilde listeledi:
- Üniversite çalışanları: 24-25-30 Kasım
- Demiryolu çalışanları: 13-14-16-17 Aralık / 3-4-6-7 Ocak 2023
- Sağlık çalışanları: 20 Aralık
- Royal Mail posta çalışanları: 24-25-30 Kasım / 1-9-11-14-15-23-24 Aralık
- Okullar: 24-30 Kasım / 7-8 Aralık / 10-11 Ocak 2023
- İtfaiyeciler: Aralık ayında (tam tarihi henüz belli değil)
Enflasyon 41 yılın zirvesinde, işçiler grevde
İngiltere'de enflasyon, enerji ve gıda fiyatları öncülüğünde yükselişini sürdürerek Eylül 2022'de yıllık yüzde 11,1 ile son 41 yılın zirvesine ulaştı.
Enflasyonun son yılların en yüksek seviyesinde olduğu ülkede, enflasyon altında teklif edilen maaş zamları nedeniyle son haftalarda farklı sektörlerde çok sayıda işçi sendikası toplu grev kararları aldı.
Grev kararı alanlar arasında metro çalışanları, otobüs şoförleri ve UBER sürücüleri, öğretmenler, liman işçileri, ceza avukatları, sağlık çalışanları, temizlik işçileri, havacılık ve posta servisi çalışanları yer alıyor.
Ülkede gelecek haftalarda ise hemşireler ilk kez greve gitmeye hazırlanıyor. Grev kararlarının yanı sıra hayat pahalılığı ve kemer sıkma politikalarını protesto eden binlerce kişi de başkent Londra başta olmak üzere ülke genelinde sıklıkla gösteriler düzenliyor. (SD)