Haberin İngilizcesi için tıklayın
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi, birinci basamak sağlık hizmetlerinin durumuna dair açıklama yaptı.
Açıklamada, Sağlık Bakanlığı’nın COVID-19 pandemisinin başından beri bütün enerji ve önceliğini hastanecilik hizmetlerine verdiği, tedaviyi öne çıkardığı ve salgının yayılmasını engelleyecek olan birinci basamak sağlık hizmetlerinin uzun süre yok sayıldığı ifade edildi:
“Oysa, olağan dışı durumlarda, özellikle kişiye yönelik koruyucu sağlık hizmetleri ile birlikte diğer rutin sağlık hizmetlerinin olabildiğince aksamadan devamını sağlayabilmek için de birinci basamak sağlık hizmetlerine özel önem verilmesi gerektiği bilimsel ve tarihsel olarak bilinir.
“Buna karşın, hem birinci basamak hizmet birimleri hem de orada görev yapan meslektaşlarımız ve diğer sağlık çalışanları ihmal edildi, görmezden gelindi.”
410 ASM’den yanıt: Kontrol amaçlı test yok
Türk Tabipleri Birliği (TTB), TTB Aile Hekimliği ve TTB Pratisyen Hekimlik Kolları’nın katkılarıyla Aile Sağlığı Merkezlerindeki (ASM) sorunlarla ilgili anket çalışması gerçekleştirdi.
Elektronik ortamda hazırlanan soru formu, 59 ilde 500 ASM’ye ulaştırıldı. Veriler, Mayıs ayının son haftası ile Haziran ayının ilk haftasında toplandı. Toplam 53 il ve 410 ASM’den geri dönüş gerçekleşti.
Anket çalışmasından öne çıkan tespitler şöyle:
* Sağlık Müdürlükleri tarafından ASM’lere gönderilen kişisel koruyucu ekipmanlar (KKE), ASM’lerin yüzde 71’i tarafından yetersiz bulundu. Yüzde 82’si ASM olarak kendi paralarıyla satın aldıklarını bildirdi.
* Sağlık Müdürlükleri tarafından ASM’lere gönderilen dezenfektanların da ASM’lerin yüzde 79’u, el antiseptiğinin de yine ASM’lerin yüzde 75’i tarafından yeterli miktarda olmadığı bildirildi. ASM’lerin yüzde 86’sının el antiseptiğini kendi paralarıyla sağladığı saptandı.
* ASM’lerin yalnızca yüzde 26’sında Sağlık Müdürlükleri tarafından COVID-19 pandemisiyle ilgili eğitim düzenlendi. Yüzde 62’sinde de sağlık çalışanları bireysel ve online olarak COVID-19 pandemisiyle ilgili eğitim aldı.
* ASM’lerin yüzde 81’inde sağlık çalışanlarına kontrol amaçlı PCR testi, yüzde 84’ünde de kontrol amaçlı antikor testi uygulanmadığı belirtildi.
Kronik hastalar ücretli izin alamadı
* ASM’lerin yüzde 11’inde bir ve daha fazla sayıda görevli sağlık çalışanının enfekte olduğunun saptandığı bildirildi.
* ASM’lerin yüzde 59’unda kronik hastalığı olanlarla gebe ve emziren sağlık çalışanlarının ücretli izin alma olanağı olmadığı öğrenildi.
* ASM’lerin yüzde 99’unda, pandemi döneminde sağlık çalışanlarına herhangi bir ek ödeme yapılmadığı belirlendi.
* ASM’lerin yüzde 93’ünde hem tahlil için hem de kanser taraması için gelen hasta sayısında azalma, yüzde 70’inde sağlık raporu için başvurularda azalma, yüzde 68’inde COVID-19 dışı hastalık başvurularında azalma ve yüzde 51’inde de hem aile planlaması hizmetleri için hem de kronik hastalıklar için başvurularda azalma gözlemlendi. (AS)