Emniyet Genel Müdürlüğü "dinlemediğini" üç aylık mahmeke kararlarıyla "izlediğini" açıkladı. Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği karara göre Emniyet İstihbarat Daire Başkanlığı'na tüm Türkiye’deki telefon görüşmeleri ve internet haberleşmesi kayıtları veriliyor.
"Dinleme" için ayrı ayrı mahkeme kararı gerekiyor ancak "izleme" için toplu izin yeterli.
Emniyet: Yargı kararı dinleme faaliyetini kapsamıyor
Vatan gazetesinin polisin bütün telefonları, sms mesajlarını, elektronik posta ve faks yazışmalarını izlediği haberi üzerine Emniyet Genel Müdürlüğü'nün yaptığı açıklama şöyle:
"Dünyadaki tüm demokratik ülkelerde olduğu gibi Türk Polis Teşkilatı’nın da kendisine anayasa ve yasalarla verilen görev ve yetkiler dahilinde suçları önlemeye yönelik her türlü yasal faaliyetlerde doğal olarak bulunuyor.
"Anılan haberlere konu olan söz konusu yargı kararı kesinlikle dinleme faaliyetini kapsamamaktadır. Bilindiği üzere her bir dinleme için ayrı ayrı yargı kararı alınması yasal bir zorunluluktur. Hal böyle iken, bu karar gereği bütün Türkiye’nin dinlenmesi gibi bir husus söz konusu olamaz.
"Teşkilatımızın yetkili birimlerince terör ve organize suç örgütleriyle mücadele için önleyici amaçlı talepler ilgili mahkemelere yapılmakta, mahkemelerce uygun görülen taleplere ait kararlar Telekomünikasyon İletişim Başkanlığına (TİB) gönderilerek TİB’in koordinesinde yerine getirilmektedir. Anılan haberlerin içeriğinde de görüldüğü gibi yetkili mahkeme yapılan talebi uygun görerek gerekli kararı vermiştir. Yasal çerçevede konu TİB’e gönderilerek gereği yapılmıştır.
"5397 sayılı yasaya göre yasa dışı örgütlerle mücadelede suçların işlenmeden önce engellenmesi amacıyla ilgili kurumlara bu yetki ve sorumluluk verilmiştir.
"Yasaların verdiği yetki çerçevesinde alınan yargı kararına başka anlamlar yükleyerek vatandaşlarımızın yanlış bilgilendirilmesine neden olacak şekilde yanıltıcı haberlerin düzeltilmesinin gerektiği, anılan mahkeme kararının kesinlikle dinleme faaliyetini kapsamadığı, kamuoyuna saygıyla duyurulur."
Vatan'ın haberine göre Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi kararıyla Emniyet İstihbarat Daire Başkanlığı’na tüm Türkiye’deki telefon görüşmelerinin detay kayıtları ve internet haberleşmesi kayıtları veriliyor. Mahkeme aynı yetkiyi MİT’e de verdi ancak jandarmanın talebini Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın (TİB) itirazı üzerine reddetti.
"Hakim izni gerekiyor"
Avukat Ali Koç Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Sekreteri Önder Sav'ın "dinlenmesi" haberleriyle ilgili bianet'e konuşmuş, "dinleme"yle ilgili hukuki mevzuatı şöyle açıklamıştı:
"Kişilerin iletişimlerinin kayda alınması, konuşmalarının dinlenmesi kesinlikle savcı ve hakim iznine bağlı. Ortada bir savcı, hakim izni yoksa birinin dinlenmesi mümkün değil. Tek istinası, geçmişte yapılan yasal değişikliklerle istihbarat amaçlı bilgi toplamak için belli belirsiz yetki verilmiş olması. Bu da Telekomünikasyon İletişim Başkanı aracılığıyla yapılıyor ve hakim izni gerekiyor." (NZ)