Beyoğlu 2.Asliye Ceza Mahkemesi, gazeteci-yazar Yalçın Ergündoğan'ı, Birgün gazetesinde yayımlanan "Müritleri Haydar Baş'a baş kaldırdı" yazısında Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) Genel Başkanı Haydar Baş'ın "kişilik haklarını ihlal ettiği" iddiasıyla hapisten 2 bin TL adli para cezasına mahkum etti.
Kadiri Tarikati şeyhi Baş, 26 Nisan 2005'te yayımlanan yazı nedeniyle Ergündoğan hakkında, İstanbul, 7. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde 20 bin TL, İstanbul Beyoğlu, 4. Sulh Hukuk Mahkemesi'nde de 5 bin TL manevi tazminat istemiyle davalar açmıştı.
Ergündoğan: Gazetecilik görevimi yaptım
28 Ocak'ta görülen karar duruşmasında bulunmayan Ergündoğan, kararın ardından yaptığı açıklamada, kastının hakaret etmek olmadığını ifade ederek, "Kamuoyunun gözü önünde bulunan, bir siyasi partinin başkanlığını sürdüren şahsın davranışlarına dikkat etmesi, eleştiriye de tahammüllü olması gerekir" dedi.
Söz konusu 17. duruşmada kararını açıklayan Beyoğlu 2.Asliye Ceza Mahkemesi, Ergündoğan'ı Ceza Yasası'nın (TCK) 125/2 maddesi uyarınca önce 90 gün, ardından da TCK'nın 125/4 maddesi uyarınca cezanın takdiren 1/6 oranında artırılarak 105 gün hapisle cezalandırılmasına hükmetti. Cezayı adli para cezasına çeviren İrfan Adil Uncu başkanlığındaki mahkeme, 2 bin TL'de karar kıldı.
İki yıl 4 ay hapsi istenirken
Duruşmaya katılmayan Ergündoğan'ın avukatı Tora Pekin, beş sayfadan oluşan savunması mahkemeye sunuldu.
Baş'ın uzun süre birlikte olduğu müritlerinin, tarikattan ayrılmalarını ve ayrılış gerekçelerini bir İnternet sitesinden ( Haydar Baş'ın Gerçek Yüzü sitesi ) haber değeri olduğu için halkı bilgilendirmek için aktardığını savunan yazar, karar duruşmasında yoktu.
Avukatı Pekin ise, "Yargıtay'ın ifadesiyle görünürdeki gerçeğe uygun biçimde yayın yapmaktan ibarettir. Yalçın Ergündoğan'ın yazdığı yazı/haber, varlığı dosyaya sunulu Bilirkişi Raporu ile somut olarak ortaya konmuş Internet sitesini haberleştirmekten ibarettir. Bu siteden alıntılanan konunun haber değeri ise Akçaabat Nüfus Müdürlüğünün gönderdiği kayıtlarla net biçimde ortaya çıkmıştır" dedi.
Yargıtay'ın defalarca belirttiği üzere, gazetecinin maddi gerçeği araştırmakla yükümlü olmadığını ifade eden Pekin, "Aksini kabul, gazeteleri kesinleşmiş mahkeme kararlarını yayımlayan resmi bir bültene çevirmeye yol açar ki bunun kabul edilemez olduğu ortadadır. Haberin gerçek olmasından kasıt yayının somut olarak gerçek olması değil, yayının yayın sırasında var olan duruma uygun olmasıdır" şeklinde konuştu.
Pekin, Baş ile ilgili konunun TBMM gündemine dahi geldiğini ve bu kişi hakkında kamu davası dahi açıldığını anımsattı. (EÖ)