Yayın Kurulu üyesi Cüneyt Akman "Birgün"ün bağımsız kalabilmesinin önemini belirtiyor. "Bunun mülkiyetle ilgili bir yanı da var" diyen Akman, "çalışanların hepsinin sigortalı ve örgütlü olması, gazetenin kendi içinde de demokratik bir işleyiş kurulması gerekiyor", diyor.
Basında bir rönesans
Bugün toplumun birçok kesiminin sesini duyuramadığını söyleyen Akman "Birgün"ün bu boşluğu doldurmayı da hedeflediğini belirtiyor. "Medyaya güven iyice azalmış durumda" diyen Akman ekliyor:
"Dolayısıyla biz yola çıkarken basında bir 'rönesans' yaratmayı hedefledik. Yani bir yandan eski değerlere, basını basın yapan fakat bugün unutulmuş olan prensiplere dönmek; bir yandan da ileri bir adım oluşturabilmek hedefimiz".
Cüneyt Akman gazetenin çıkış macerasını ve hedeflerini kısaca anlattı:
* Günlük bir gazete çıkartma fikri bundan yaklaşık bir sene önce oluştu. Yayınlanan çağrı metnine yaklaşık yüz kadar aydın, sanatçı ve sivil toplum kuruluşu imza attı.
* Gazetenin hazırlıkları bundan sonra başladı. Çoğulcu, katılımcı bir yapı oluşturabilmek ve bunun mali gereklerini yerine getirebilmek için uğraştık.
* Okuruyla, çalışanıyla organik bir yapı 'Birgün'. Eleştiriye açığız ve hatta ihtiyacımız var. Kitlesel, yaygın bir yayın olmayı hedefliyoruz.
Yok sayılanların sesi
* Bugün gazetelerin çalışma sayfaları yok, sanat sayfaları yok. Bu yok sayılan alanları var edeceğiz. Aynı şekilde Alevilerin, Kürtlerin, kadınların sesini de duyuran bir mecra olacağız.
* Bir diğer nokta da, 'dinozorluk' diye nitelenen sol, özgürlükçü, demokratik değerlere sayfalarını açan bir gazete yaratmak. Bu anlamda yeniden pişirilip pişirilip önümüze konan eski fikirlere -örneğin Amerikan yeni sağcılığına- karşı bir savunmadır 'Birgün'.
* Gazete zengin bir yazar kadrosuna sahip olsa da önceliğini habere verecek . Henüz haber ağı tam olarak kurulamamış olsa da zaman içinde geliştirilecek. Okurlarımız bize biraz avans versinler.
Umutlu bir gazete
Gazetenin ismine karar vermek için internet vasıtasıyla okurlara sorulmuş, öneriler toplanmış ve 'Birgün'e karar verilmiş. "Bence nötr bir isim, öyle de olması gerekli. Ama umudu simgeleyen bir yanı da var", diyor Akman.
Gazeteyle ilgili kısa bilgiler de şöyle:
* Hafta içi 20 ; hafta sonu 12'şerden iki gazete halinde 24 sayfa olarak çıkacak.
* Birgün'de yaklaşık 70 kişi tam zamanlı olarak çalışıyor.
* İlk gün 150 bin adet basılacak. Birleşik Dağıtım tarafından dağıtılacak. İleride aboneliklerle desteklenen kendi dağıtım ağını kurmayı hedefliyor.
* Ankara, İzmir ve Mersin' de büroları var. Diyarbakır bürosu da yakında açılacak.
'Birgün' aynı zamanda internet üzerinden de yayın yapacak. Daha geniş bilgi ve iletişim bilgileri buradan bulunabilir.(EÜ/YS)