Bir buçuk yıl önce yayın hayatına başlayan gazetenin içinde bulunduğu zor durumu "Zor bir gün..." başlıklı yazısıyla aktaran gazete yöneticisi ve yazar L. Doğan Tılıç, "Gazetenin yayını sürecek ama ne kadar süreceğini bilmiyoruz" dedi.
Ankara çalışanları gazeteden ayrıldı
Çalışanların yaşadıkları sıkıntıları anladığını ifade eden gazeteci Tılıç, "istifa eden çalışanların en azından yeni bir iş bulana kadar çalışmayı sürdürmelerini isterdim" şeklinde konuştu.
Gazetenin Ankara büro çalışanları, geçmişe yönelik borçları ödenmediği ve sorunu gidermek için oluşturulan inisiyatifin verdiği sözleri tutmadığı iddiasıyla 6 Kasım'da büro kapısına "emek sömürüsü nedeniyle kapalıyız" yazısı asarak iş bırakmıştı.
İstanbul'dan gelecek gazete yönetim kurulu üyelerine karşı iyi niyet gösterisi olarak ve Türkiye Gazeteciler Sendikası Başkanı Ercan İpekçi'nin girişimi ile Cuma akşamı eylemlerine son veren çalışanlar, toplantı sonucuna göre tavır belirleme kararı almışlardı.
7 Ekim, saat 18.00'de yeniden işe başlayan çalışanlar, ertesi gün akşamı (cumartesi) gazete yöneticileri ile yapılan toplantıda, geçmişe dair borçların ödeneceğinin, ancak gazetenin mali durumları nedeniyle, büro masrafları ve çalışanların maaşları konusunda herhangi bir söz verilemeyeceğinin belirtilmesi üzerine, toplu olarak işten ayrılma kararı aldılar.
Yöneticilerin yaptığı açıklama çalışanlarca, büronun dolaylı olarak tasfiyesi olarak yorumlandı. Gazetenin Ankara temsilcisi Sedat Bozkurt, iş bırakma eylemi yapılmasa bu bilginin kendilerine iletilemeyeceğini belirterek duruma tepki gösterdi.
Bozkurt, toplu bir eylem ile teker teker işten ayrılarak durumun sürüncemede bırakılmasının önüne geçildiğini kaydetti.
Ankara Haber Müdürü Göksel Bozkurt ise, Birgün projesinin yaşaması için ellerinden geleni yapacaklarını ancak Ankara büro olmadan herhangi bir gazetenin, "gazetecilik" yapmasının mümkün olmadığını belirtti. (EÖ)