Umut Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Akçan bu konuda acilen yasal düzenleme gerektiğini söyledi.
Son olarak İzmirli bir üniversite öğrencisi, staj yapmak için gittiği firmada kurusıkı tabancayla oynayan patronun kardeşi tarafından vuruldu. Esra Çakır halen komada.
Konu üzerine dünya genelinde kampanya yürüten Uluslararası Af Örgütü (UAÖ) Türkiye şubesi başkanı Levent Korkut da sorunun toplumsal nedenlerine dikkat çekti; "Bilinçlendirme çalışmaları gerekli" dedi
"Söz var icraat yok"
Aralık 2006'da, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Uluslararası Silah Ticareti Antlaşması için çalışmaların başlatılmasını aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 153 ülkenin verdiği onayla kabul etmişti.
Korkut hükümetin antlaşmaya katılmasının önemli olduğunu ama pratikte aynı doğrultuda hareket edilmediğini belirtti.
"Silah satışlarının serbest bırakılması ile toplumda silahlanma arttı. Karaköy'de oyuncak satar gibi kurusıkı tabanca satılıyor, Ankara'da da silah satan dükkanların sayısı giderek artmakta."
Korkut'a göre toplumda genel bir şiddet artışı söz konusu. Bunun iki temel unsuru var: Toplumsal yapı ve kırsal nedenler.
"Kırsal kesimde her köylünün silahı olması gerekir, diye bir algı mevcut; silah kültürel bir unsur haline gelmekte. Öte yandan insanlar 'güvenlik' için silahlanıyor."
Bu konuda köklü bir çalışma yapılmadığını belirten Korkut, bireysel silahlanmaya karşı duran sivil toplum örgütlerinin sayısının da oldukça az olduğunu belirtti.
Bunun için bir eğitim ve bilinçlendirme politikasının şart olduğunu belirten Korkut asıl temennilerinin bireysel silahlanın tamamen ortadan kalkması olduğunun altını çizdi.
Kurusıkılar silahlar mevzuatına alınmalı
Akçan ise son yıllarda bu konuda mesafe alındığını, hatta bu konunun ilk defa Mecliste de dile getirildiğini belirtti ve ekledi:
"Açık alanda kutlamalara ve törenlere silahla girilmesini yasaklayan yasa prensip olarak karara bağlanmıştı fakat son anda bu yasa teklifi silahları koyacak yer yok diyerekten çıkarılmadı."
Akçan, Türkiye'de kurusıkı tabanlarla ilgili yasal boşluk olduğunu, bunların denetlenemediğini vurguladı.
Akçan bu konuda da Meclise bir yasa teklifinde bulunduklarını söyledi.
"Kurusıkı tabancalara tıpkı gerçek silah gibi muamele yapılmalı, kontrolü açısından kurusıkı alımında ikametgah, sabıka kaydı ve ruhsal muayene şart konulmalı. Silah alım yaşı 18'den 21'e yükseltilmeli, beş yılda bir silah sahipleri kontrole tabi tutulmalı ve bu tip silahların gerçek silahlara dönüştürülmesi üretici firmalar tarafından engellenmeli."(NK/EÜ)