Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında "Çalışanların İşverenleri Aracılığıyla Otomatik Olarak Emeklilik Planına Dahil Edilmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" ve "Bireysel Emeklilik Sistemi Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" adıyla iki yeni yönetmelik yayımlandı.
Yayımlanan Çalışanların İşverenleri Aracılığıyla Otomatik Olarak Emeklilik Planına Dahil Edilmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'e göre BES'e dahil edildikten sonra cayma veya ayrılma hakkını kullananlar üç yıl içerisinde sisteme tekrar dahil edilecekler.
TIKLAYIN - Bireysel "Emeklilik" Sistemi Bir Emeklilik Sistemi mi?
Bu hususta yetki Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın olacak ve üç yıl içerisinde bir kereye mahsus olmak üzere kişiler tekrar sisteme dahil edilecekler. Ayrıca bakanlık süreyi bir yıla kadar indirip, beş yıla kadar yükseltebilecek.
Daha önce iki yılda birdi
Daha önceki yönetmeliğe göre BES'ten kendi isteğiyle ayrılan veya cayma hakkını kullanan çalışların iki yılda bir sisteme yeniden otomatik katılım sağlanması şeklindeydi.
Ayrıca yeni hazırlanan yönetmelikle birlikte daha önce şirketlerin çalışan sayışana göre değişen sisteme giriş tarihleri, işverenin tercihine bırakılarak sisteme erken giriş tercihi yapılabilmesi sağlandı.
Ayrıca hazırlanan yeni yönetmelik neticesinde çalışanlarını otomatik emeklilik planına dahil etmesi gerektiği halde dahil etmeyen ve geç kalan işverenler, iki ay içinde çalışanlarının ücretlerinden kesecekleri katkı paylarını emeklilik şirketine aktarmaları halinde, çalışanlarını emeklilik planına dahil etmiş ve yükümlülüklerini yerine getirmiş sayılacak.
Hesap birleştirme zorunluluğu kalktı
"Bireysel Emeklilik Sistemi Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" ile ise sistemde birden fazla sözleşme veya sertifikası olan ve emeklilik hakkını kullanmak isteyen katılımcılar için hesap birleştirme zorunluluğu kaldırıldı.
Bu yönetmelik kapsamında cayma hakkını kullanan veya sistemden ayrılanlara, istedikleri zaman sisteme yeniden dahil olabilme olanağı sağlandı.
BES nedir?6740 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Ağustos 2016'da kabul edildi ve Ocak 2017'de yürürlüğe girdi. İlk ödemeler ise 1 Şubat 2017'de yapıldı. Böylece işverenlerin bireysel emeklilik sözleşmesiyle emeklilik planına dâhil edilmesi zorunla hâle getirildi. 45 yaş altı çalışanlar (işçiler ve kamu görevlileri) Ocak 2017’den itibaren çalışılan iş yerindeki kişi sayısına göre kademeli bir şekilde otomatik olarak BES’e katılmaya başladı. Çalışanlardan sosyal güvenlik primine esas brüt kazançlarının en az yüzde üçü oranında kesinti yapılıyor. İsteyenler iki ay içinde cayma hakkını kullanarak sistemden çıkabiliyor ancak tekrar girmek istediklerinde iki yıl beklemek durumundaydılar. Çalışanların bizzat kendilerine imzalatılacak emeklilik sözleşmesi, işveren tarafından hazırlanıyor. Zorunlu BES’te devlet sisteme girişte bir defaya mahsus olmak üzere bin TL katkı yapacak. Ayrıca her ay devlet yüzde 25’i oranında katkı yapacak. Daha fazla tutarda kesinti yapılmasını isteyen çalışan, emeklilik sözleşmesinde bunu talep edebiliyor. İşveren katkı payını zamanında şirkete aktarmaz veya geç aktarırsa çalışanın birikiminde oluşan parasal kaybından kendisi sorumlu. Yükümlülüklerine aykırı davranan işverenlere, her bir ihlal için ÇSGB tarafından 100 Türk Lirası idari para cezası uygulananıyor. |
(HA)