Birca Belek'in iç kısmında ve etrafında "çevre düzenlemesi" adı altında başlatılan restorasyon çalışması hız kesmeden sürüyor. Surlar şimdi de bazaltla kaplandı.
Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen restorasyonun ihalesi Zeydanlı Turizm İnşaat ve Ticaret A.Ş.'ye verildi.
Zeydanlı Turizm İnşaat ve Ticaret A.Ş., Birca Belek'te "restorasyon çalışmaları" kapsamında 1 Ocak 2022'de kepçelerle kazı işlemine başladı.
TIKLAYIN - Birca Belek'e kepçeler girdi: Tarihi duvarlar tehlike altında
İş makinelerinin içinde çalıştığı tarihi kalenin duvarları da yıkım tehlikesiyle karşı karşıya. Asılan ihale tabelasında Birca Belek Kalesi'nin restorasyon çalışmasının Şubat 2023'e kadar süreceği belirtilirken, ihalenin maliyeti konusunda bir bilgi yer almıyor.
İhaleyi alan firma kimdir? Zeydanlı Turizm İnşaat ve Ticaret A.Ş'nin aldığı bazı kamu ihaleleri; |
Birca Belek
Birca Belek'in (Cizre Kalesi de deniyor) tarihi, M.Ö. 4000 yıllarına kadar dayanıyor.
Guti İmparatorluğu tarafından inşa ettirilen kale ve surlar, tarih boyunca Babil, Med ve Asurlularca onarıma tabi tutuldu ve Abbasiler döneminde yıkılması nedeniyle aynı yere tekrar inşa edildi.
İçinde mescid, medrese, zindan, divan ve askeri kısımlar gözetilerek inşa edildi.
1800'lerde bölgede Osmanlı İmparatorluğu ve Botan Beyliği arasında yaşanan savaşla birlikte, kalenin yönetimi devlete geçti. O tarihten itibaren hem Osmanlı'da hem de Cumhuriyet döneminde bir askeri üs olarak kullanılan kale, 2010'da ordu tarafından boşaltıldı.
Şırnak 1. Hudut Taburu'nun ayrılmasından sonra kale ve surlar için kaymakamlıkça restorasyon çalışmaları başlatıldı.
(TY)