Gazeteci, Mehmet Ali Birand bugün son yolculuğuna uğurlandı. Cenaze, BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal, CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur, ANAP eski Genel Başkanı Mesut Yılmaz, AKP İstanbul Milletvekili Hakan Şükür gibi siyasetçileri, askerler, Ali Kırca, Can Dündar, Cüneyt Özdemir, Pınar Esen gibi gazetecileri bir araya getirdi.
Hem camii avlusunda hem de dışarıda yüzlerce kişi Birand'ı uğurlamak için sabahın erken saatlerinden itibaren Teşvikiye Camii'ndeydi.
Sokakta Birand'ın dev pankartları sallandırıldı. Camii avlusunda ve dışında basın meslek örgütlerinden, siyasilerden ve iş dünyasından gönderilmiş onlarca çelenk yer aldı. Cenaze kalabalığına giremeyenler de avlu dışında Birand'ın fotoğraflarını taşıdı.
bianet'e konuşan Sırrı Süreyya Önder, Birand'ın demokratikleşme süreci için "üzerine düşen görevi yerine getirmiş bir gazeteci" olduğunu ifade etti.
"Birand, bu ülkede gazeteciliğin en temel ABC'sini yerine getirmenin bile andıçlanmalar, fişlenmeler ve linç kampanyasına dönüşmesinin göstergesiydi. Ölümüne yakın, gerçekten bu ülkede asgari anlamda demokratikleşmenin gereğini yerine getirdi. Dün onu linç edenlerin ya da linç güruhunda olanların birçoğu da bugün burada cami avlusunda. Ama hayat biraz böyledir işte. Ama eğer bir gün demokrasi bu ülkede yerleşecekse işin basın ayağında görevini yapmış bir insandır."
Cenazede Birand'ın hem öğrencisi hem de meslektaşı olan onlarca gazeteci yer aldı. Birand gibi duayenlerle meslekte yetiştikleri ifade eden Nedim Şener şunları söyledi:
"Birand gerçekten yaptığı işlerle bize bir ayın 32 gün çektiğini, hayatımızı uzatabildiğimizi, bilginin ne kadar önemli olduğunu araştırmanın ne kadar önemli olduğunu gösterdi. Boşluğu doldurulamayacak bir kayıp. Ondan da öte insan olarak da düşmanını dahi sevebilecek bir yapıya sahipti. Ben cezaevinden çıktıktan sonra hemen bana 'sakın geçmişe takılma işine bak işine sarıl bu senin en iyi ilacın olacak' demişti. Gerçekten de sıkıştığım zamanlar hep onun bu cümlesi aklıma gelir."
Torunun patiğiyle gömüldü
Öğle namazından sonra kılınan cenaze namazının ardından Birand Anadolu Hisarı'ndaki aile mezarlığına götürüldü.
Toprağa verilmeden önce mezara, Birand'ın Umre'de giydiği ihram, Galatasaray kaşkolu, sarı kırmızı çiçekler bırakıldı. Eşi Cemre Birand, camiide tabuta iliştirdiği torunları Umberto Ali'nin patiğini alarak usta gazetecinin çenesinin altına konulmasını istedi. Birand'ın cenazesi mezarına indirildikten sonra kefeni açılarak çok sevdiği torununun patikleri çenesinin altına konularak defnedildi. (EA/ÇT))