İnternet Teknolojileri Derneği (İNETD), iç hukuk yollarında kaldırmaya çalıştığı küresel video paylaşım sitesi youtube yasağını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) taşımaya hazırlanıyor.
5 Mayıs 2008 tarihli son kapatma kararıyla birlikte Türkiye'den bir yılı aşkın süredir erişilemeyen youtube.com'un açılması için verdikleri hukuki mücadelenin olumsuz sonuçlandığını bianet'e aktaran avukat Nihad Karslı, İNETD Başkanı Doç. Dr. Mustafa Akgül ile konuyu görüştükten ve gerekli hazırlığı yaptıktan sonra AİHM'e başvuracaklarını kaydetti.
"Youtube'u henüz açtıramadık ama AIHM yolu açıldı"
Avukat Karslı'nın "Atatürk aleyhinde video görüntüsü barındırdığı" gerekçesiyle Türkiye'deki tüm İnternet kullanıcılarına kapatılan youtube sitesinin yeniden açılması için yaptığı girişimler, 8 Mayıs'ta son buldu.
Ankara 27. Asliye Ceza Mahkemesi, kapatılma işleminin kaldırılmasını reddeden Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesi'nin 15 Nisan'da verdiği karara itirazı reddetti.
Yargıdan "bizim yapacak bir şeyimiz yok" mesajı aldıklarını ifade eden avukat Karslı, İnternet'in gelişimiyle ilgili olan bir sivil toplum örgütü olarak İNETD'nin mücadelesini uluslararası hukuka taşıyacağını söyledi.
"İnternet Yasası, polise yargılama izni vermek gibi bir şey..."
5651 Sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkındaki Kanun'da Cumhuriyet savcısına verilen site kapatma yetkisini "bir polisin insanları yargılayıp mahkum etmesi"ne benzeten Karslı, bunun özgürlüklerin ancak kanun ve mahkeme eliyle sınırlandırabileceğini söyleyen Anayasaya Aykırı olduğunu söyledi.
5651 ile ilgili Anayasaya aykırılığı içeren bir davanın halen Danıştay'da sürdüğünü belirten Karslı, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) hukuk tekniğinden yoksun olarak her şeyi denetim altına almak amacıyla çıkardığı bu yasaya Cumhuriyet Halk Partisi'nin de tümden karşı çıkmak yerine 5816 Sayılı Yasa gereği Atatürk aleyhindeki içeriklerin de cezalandırılmasında yasa kapsamına alınması karşılığında göz yumduğunu söyledi.
Karslı, Fransa'nın telif hakların korunması amacıyla müzik ve görüntü paylaşım sitelere erişim yasağı getiren yasa teklifine Avrupa Parlamentosu'nun düşünce özgürlüğü ve iletişim özgürlüğünü kısıtlayacağı ve Bunun yasak konusu eylemlerden çok daha fazla korunması gerektiği gerekçesiyle yasanın veto edildiğini anımsattı:
"Avrupa Parlamentosu aynı zihniyete sahip bir yasa teklifine reddederken bizde yıllardır yürürlükte...Belki bire bir kıyaslanamaz ancak bu bir zihniyet meselesi...Biz biliyoruz ki doğrusu bizim talep ettiğimizdir.Hatta bunu herkes biliyor.Biz memleketimizin yargısından alamadığımız sonucu ne yazık ki AİHM'den almaya gidiyoruz." (EÖ)