Dünyada kadın habercilerin durumuyla ilgili bir açıklama yapan RSF, öldürülen, tutuklanan, tehdit veya taciz edilen kadın gazetecilerin arttığını açıkladı.
RSF bu artışı, "Gün geçtikçe daha fazla kadın gazeteciliği meslek olarak seçiyor, topluma daha açık görevleri seçiyor ve rahatsız eden araştırmalar yürütüyorlar" sözleriyle açıkladı.
RSF: Öldürülen 102 gazeteciden 9'u kadın
Yıl boyunca kadınlara karşı işlenen suçlara örnek veren RSF, Moskova'da öldürülen Anna Politkovskaya'nın Rusya yetkililerinin Çeçenistan'da yürüttükleri politikaların bedelini canıyla ödediğini duyurdu.
Politkovskaya ve yaşamını yitiren tüm diğer kadın habercileri anan RSF, görevlerini yerine getirmenin ötesinde ülkelerindeki insanların ifade özgürlüğünü savunan kadın gazetecilerin çabalarını da kutladı.
2006 yılında öldürülen 102 gazetecinin 9'unun kadın (yüzde 11) olduğunu açıklayan RSF, 2005 yılında bu oranın hiç olmadığı kadar yüksek ve yüzde 13 olduğunu anımsattı. Örgüt, 2004 yılında bu oranın 7,5, 2003'te de yüzde 2,5 olduğunu bildirdi.
Muradova hapiste öldü; Niyazova'ya 10 yıl isteniyor
Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin ortadan kalkmasıyla yerine kurulan ülkelerde kadın habercilerin durumunun daha kötü olduğunu bildiren RSF, Türkmenistan'da "Radio Free Europe" muhabiri Ogulsapar Muradova'nın eylül ayında hapiste, büyük ihtimalle başına aldığı darbelerle yaşamını yitirdiğini hatırlattı.
Haziran ayında tutuklanmadan önce gazeteci, yetkilileri eleştiren röportajlar gerçekleştirmiş ve bir Fransız gazeteciye çektiği belgesel için yardım etmişti.
Komşu ülke Özbekistan'da ise, Ümide Niyazova, 22 Ocak'tan beri demir parmaklıkların ardında bulunuyor. Niyazova'nın, 2005 yılında yaşanan Andican olaylarıyla ilgili tanıklara ait metinleri dağıttığı için 10 yıla kadar hapsi isteniyor.
Atwar öldürüldü; Rim kaybedildi
Irak'ta kadın gazeteciler silahlı örgütlerin saldırılarına uğruyorlar. "El Arabiya" televizyonu muhabiri Atwar Behçet, Şubat 2006'sa saldırı sonucu kısmen zarar gören Şiilere ait bir anıtı görüntülerken Samara kentinde öldürüldü. Ekibiyle birlikte Atwar Behçet'i kaçırarak öldüren kişi, Irak'ta nadir de olsa bulundu ve birkaç ay sonra ölüm cezasına çarptırıldı.
Irak'ta yayın yapan "Sumeriye TV" muhabiri Rim Zeid de, meslektaşı Behçet gibi kaçırıldı. 1 Şubat 2006'da Maruan Khazaal ile birlikte kaçırılan kadın gazetecinin bu zamandan beri haber alınamıyor. İşgalin başladığı Mart 2003'ten bu yana Irak'ta 6'sı yabancı muhabir olmak üzere 8 kadın gazeteci kaçırıldı. Bu kişilerden Iraklı Rayda Wazzan infaz edildi.
Lübnan'da Eylül 2005'te saldırıya uğrayan LBC televizyonunun tanınmış sunucusu May Chidiac'ın tedavisini tamamlayıp tekrar işinin başına dönmesi 10 ay aldı.
Yedi kadın gazeteci cezaevinde
Dünya mesleki faaliyetleri nedeniyle hapishanelerinde bulunan gazetecilerden yedisi kadın: Munusamy Parameshawary (Sri Lanka), Saidia Ahmed (Eritre), Serkalem Fassil (Etyopya), Rabia Abdul Vahap (Irak), Umida Niyazova (Özbekistan), Agnès Uwimana Nkusi (Ruanda) ve Tatiana Mukakibibi (Ruanda).
Bu gazetecilerden üç haftalık derginin yayın yönetmeni Serkalem Fassil, Kasım 2005'te kendisi gibi gazeteci olan eşiyle birlikte tutuklandığında hamileydi. Cezaevindeki hücresinde bir erkek çocuğu dünyaya getiren Fassil, bir kaç ay bakabildikten sonra çocuğunu ailesinin yanına bıraktı. Fassil, çocuğunu nadiren görebiliyor.
En uzun süre hapiste yatan Tatiana Mukakibibi ise, 1996 yılından beri yargılanmayı bekliyor. Gitarama'daya bağlı bir cezaevinde tutulan Mukakibibi, devamlı masum olduğunu haykırıyor ve adalet istiyor. (EÖ/TK)