Radyoda 9 Temmuz 2000 tarihinde yayımlanan müzik parçası nedeniyle Radyo Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) 3984 Sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluşları ve Yayınları Hakkındaki Kanunu’nun 4. maddesi (g) bendinden verilen yayın durdurma, AİHM’de ifade özgürlüğünün ihlali olarak değerlendirildi.
“Kin ve düşmanlık”tan ceza AİHM’den döndü
Özgür Radyo-Ses Radyo Televizyon Yayın Yapım Ve Tanıtım Anonim Şirketi, türkü sözlerinin “kin ve düşmanlığa tahrik ettiği” gerekçesiyle verilen bir yıllık yayın durdurma cezasının 2002 yılında Danıştay’ca onanmasının ardından AİHM’ye başvurmuştu.
AİHM, oybirliğiyle Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 10. maddesinin ihlal edildiğine hükmederek, yayıncı şirkete 5 bin avro’su manevi tazminat ve 5 bn 200 avro da mahkeme gideri olmak üzere toplam 10 bin 200 avro (17 bin 850 YTL) ödenmesine karar verdi.
AİHM, başvuruyu “ayrımcılık yasağı” ilkesini düzenleyen AİHSnin 14. maddesi temelinde incelemeye gerek olmadığını bildirdi.
Özgür Radyo'ya verilen biri üç aylık, diğer bir yıllık iki yayın durdurma cezasını "orantısız ve demokratik toplumda gereksiz" bulan AİHM, 30 Mart 2006 tarihinde de Türkiye'yi 17 bin avro (27 bin 200 YTL) tazminata mahkum etmişti. (EÖ)