T.C. Başbakanlık Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu, Anıl Alacaoğlu'nun Minima Yayıncılık tarafından yayımlanan "Üçüncü Sınıf Kadın" adlı romanını "18 yaşından küçüklere zararlıdır" ibaresi ile satışına karar verip ve reklamının yapılmasını yasakladı.
Yazar, "Bir transseksüelin çocukluğundan yirmili yaşlarına kadar geçirdiği sürede yaşadığı aşkları, cinsel deneyimleri, ayrılıkları, ayrımcılıkları ve sıkıntılarını anlattığı kitabının çocukların eşcinsel ya da transseksüel olma ihtimallerini yok sayan zihniyetin ürünü olduğunu ve bunu sadece homofobi veya transfobiyle açıklanamayacağını" söylüyor:
"Kitabın bir şekilde negatif tepkiler alacağını bekliyordum ama bize bildirilen tebligatta yazanları okuyunca bu kadar çağ dışı gerekçelerle bir kitaba sınırlamaların getirilmesi karşısında endişelendim."
"Kurumun ifadeleri çağ dışı"
Kitabının muzır neşriyat sayıldığını bir gazeteden örendiklerini söyleyen Yazar, tebligatın kendilerine haberin gazetelere çıkmasının üzerinden 10 gün geçtikten sonra ulaştığını aktardı. Tebligatta yer alan ifadeler şöyle:
''Türk toplumunun ahlaki olarak kabul etmediği homoseksüellik anlatılmakta ve yine Türk örf ve adetlerine göre normal olmayan kendi hemcinsleriyle anal ilişki açıkta övülmektedir. Elbette bu tür normal olmayan ve sapıklık sayılan ilişkiler çocukların zihinsel gelişmelerini olumsuz etkileyecektir.''
Alacaoğlu, bu ifadenin çocukların asla cinsel yönelimlerini ya da kimliklerini keşfetmemelerini isteyen bir düşüncenin yattığını vurguladı.
"Çocukların muhakeme yapmalarını istemiyorlar. Kendilerini sorgulamalarını, keşfetmelerini engellemek, kitapları, filmleri, İnternet sitelerini yasaklayarak bilgisiz kılmaya çalışıyorlar."
"Türkiye'de büyüyen bir lezbiyen, gey, biseksüel, travesti ve transseksüel (LGBTT) hareketi var. Bu yasak da bu gelişmeden rahatsız olan zihniyetin ürünü."
Alacaoğlu, "Mayıs'ta yayımlanan kitabının içeriği itibariyle birilerinin sinirlerini bozacak bir kitap olduğunu" belirtiyor.
"LGBTT'leri yazmaya devam edeceğim"
"Yasak beni korkutmadı ya da rahatsız etmedi. Aksine ben ve benim gibi birçok insanın rahatsızlıklarını kamuoyuyla paylaştığım için mutluyum. En nihayetinde ortada ciddiye alınan bir şey var."
Kendini Türkiye'deki LGBTT hareketinin bir parçası olarak niteleyen Alacaoğlu, böyle bir yasak gelmeseydi ikinci kitabımı rahatsızlık duyduğum diğer konulara yönelik bir roman yazacaktım. Ama şimdi LGBTT karakterlerin yaşadıklarını anlatacağım bir roman için çalışmaya başlayacağım" diyor.(BÇ)
* Üçüncü Sınıf Kadın, Anıl alacaoğlu, Minima Yayıncılık, 200 sayfa, 2009.