20'den fazla girişim ve örgüt, bugün ortak bir açıklamayla İstanbul'da Kürt sorununa çözüm istedi.
Sivil Toplum Girişimleri adı altında bir araya gelen örgütler, Nippon Otel'de basın toplantısı düzenledi. Toplantıya katılan konuşmacılara göre ortak amaç, doğuda yükselen barış sesinin batıda da yükselmesi.
"Artık bu sorunu çözün"
Açıklama metni şöyle:
Ülkemizde 25 yıldır süren çatışma ortamının, tüm vatandaşlarımız üzerindeki etkisi, hepimizce bilinmektedir. Özellikle son dönemlerde yaşananlarla birlikte, bu süreç farklı bir aşamaya geçmiş ve daha önce belli kesim ve bölgelerde yaşanan korku ve acılar, artık her yerde, herkesi tehdit eder bir boyuta gelmiştir. Ayrıca, bu sorunun çözümü için bugüne kadar uygulanan yöntemlerin, sorunu çözemediği de hepimizin malumudur.
İşte bu çözümsüzlüğün ortasında yaşayan bizler, çok farklı çevrelerden olmamıza rağmen, bir araya geldik. Çok zor bir işe kalkıştığımızı biliyoruz.
Ama çocuklarımız, gençlerimiz, insanlarımız ölüyor, yaralanıyor.
Ruhlarımız her gün biraz daha sakatlanıyor.
Ne bugünümüz var, ne de yarınımız.
Biz, uzun politik tartışmalar yapmıyoruz.
Onun yerine, politikaları yapanlara sesleniyoruz!
Akan kanı durdurun.
Artık bu sorunu çözün.
Acılar daha fazla büyümeden, geri dönülemez noktalara gelmeden, herkes için adil olan bir çözüm yolu bulun.
Çağrımız, ölümden yana olmayan her kurum, birey ve çevreye açıktır.
Yeni başladık ve her gün büyüyoruz. Sesimizi duyurana kadar devam edeceğiz.
Toplantıya Doç. Dr. Ferhat Kentel, oyuncu Lale Mansur, müzisyen Rojin, Çocuklar İçin Adalet Takipçileri (ÇİAT) aktivisti Banu Vardar, Gazeteci Balçiçek Pamir, Ayrımcılığa Karşı Kadın Hakları Derneği'nden (AKDER) Neslihan Akbulut, İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (MAZLUMDER) İstanbul Şubesi'nden Ahmet Zeki Olaş konuşmacı olarak katıldı.
Amaç batıdaki barış çağrılarını yükseltmek
Kentel, açıklamayı okuduktan sonra "Çok farklı kimliklerimiz var; ancak hepimiz kanın durmasını talep ediyoruz" dedi. Amaçlarının batıda çok sayıda insanın sokaklarda "barış istiyoruz" diyebilmelerini sağlamak olduğunu söyleyen Kentel, "Güneydoğudaki sivil toplum örgütlerinden ardı ardına barış çağrıları geldi, orada ses yükseldi. Benzer şeyi batıda da yapabiliriz" diye konuştu.
Akbulut, "dökülen kanın intikamı alınsın" diyenlerin sesinin daha fazla çıktığını söyledi ve ekledi : "Barış isteyenler olarak biz belki çoğunluğuz ama bunu hala bilmiyoruz. Önemli olan bunu ortaya çıkarmak ve sesimizi yükseltmek."
Psikolog Vardar, askerliğin zorunlu olduğu Türkiye'de çocuklarını askere gönderen ailelerde ve askere giden tüm gençlerde kalıcı rahatsızlıklar gözlemlediklerinin altını çizdi ve ekledi : "Ölümden yana olmayan başka çözüm taleplerimiz var."
Mansur "kanın durmasını isteyen herkesi platforma destek vermeye" çağırdı.
"Daha fazla savaş politikasını önlemeye çalışıyoruz"
Toplantıdan sonra bianet'in görüştüğü Vardar şöyle dedi: "Haziranda ilk defa bir araya geldik. Bugüne kadar yedi toplantı gerçekleştirdik. Somut çözüm önerileri noktasında karar mekanizmalarına baskı yapmayı amaçlıyoruz; ancak çözümü onlar adına üretme gibi bir amacımız yok. Sadece karar alıcıların bizim adımıza daha fazla savaş politikası üretmesini engellemeye çalışıyoruz."
Açıklamada imzası olan örgütler şöyle:
Sivil Dayanışma Platformu, Dur De, Yeşiller, Anadolu Platformu, Helsinki Yurttaşlar Derneği, Kadınlarla Dayanışma Vakfı, İHH, Barış İçin Sanat, AKDER, Genç Siviller, MAZLUMDER, Ölüm Değil Çözüm, Demokratik Açılıma Yurttaş Katkısı, Barış İçin Kadın Girişimi,Yüzleşme Derneği, Diyarbekir İletişim Platformu, Mahsus Mahal, Bursa Diyarbakırlılar Derneği, Yüzleşme Derneği, Diyarbekir İletişim Platformu, Mahsus Mahal, Bitlis Gazeteciler Cemiyeti, Beyaz Hareket Gençlik ve Kültür Derneği. (EK/TK)