Akdeniz Belediyesi İştar Kadın Danışmanlık Merkezi'nin Emniyet Müdürlüğü kayıtlarından derlediği rapora göre; Mersin'de son dokuz ayda 25 kadın öldürüldü, 35 kadın intihar etti veya intihara sürüklendi, 320 kadın intihara teşebbüs etti, 640 kadın şiddete uğradı, 85 kadın taciz ve tecavüze uğradı, 120 kadın da şiddet gördüğü için evden kaçmak zorunda kaldı.
Öldürülen 25 kadının çoğunun katili kendi ailesinden biri. Cinayetlerin birçoğu "namus" bahanesiyle gerçekleşirken, çoğu kadın da erkek şiddeti sonucu yaşamını yitirdi.
İntihara sürüklenen kadınların ise hemen hemen hepsi genç kadınlardan oluşuyor. Rapora göre, bu kadınlar eş ve aile şiddetinden kurtulamadıkları için intihar ediyorlar. Kadına uygulanan şiddette erkeklerin en sık kullandığı gerekçe ise "kıskandım, sevdiğim için dövdüm" oluyor.
İştar'ın raporunda "özellikle aile içi şiddete maruz kalan kadınların bu kötü tecrübeyi uzun vadeli yaşadıkları, kadınların yaşantılarının her alanında şiddete maruz kalabildikleri, evli/bekar olmak ya da eğitimin bunu değiştirmediği, şiddetin yaş ve sosyo-ekonomik durum ayırt edilmeksizin giderek artan boyutlarda devam ettiği" belirtiliyor.
İştar, medyanın kadına yönelik şiddet, taciz, tecavüz haberlerini kamuoyuna aktarırken etik davranması, kadının mağduriyetini arttıracak, haberi erotize eden, kadının yaşam biçimine ve özelliklerine odaklanan ve şiddeti meşrulaştırıcı haber dilinden uzak durması gerektiğini belirtiyor.
Şiddet başvuruları için her kentte oluşturulacak "Şiddet Başvuru Merkezlerinde" kadınlara ikinci bir travma yaşatılmadan hukuki, sağlık, adli ve psikolojik destek birimleri bir arada hizmet verilmesi gerektiğine dikkat çeken İştar, tüm yerel yönetimleri sorumluluklarını yerine getirmeye çağırıyor.
İştar: Aşk ve bereket tanrıçası
Adını aşk ve bereket Tanrıçasından alan İştar Kadın Danışmanlık Merkezi, 25 Eylül 2010'dan beri kadının kendisine atfedilen toplumsal cinsiyet rollerine bağlı olarak yaşadığı ekonomik, sosyal, kültürel ve psikolojik sorunlara ilişkin araştırmalar yaparak, çözüm yöntemleri geliştirmek için çalışmalar yapıyor.
Merkezde şiddete uğrayan kadınlara ve çocuklara yasal hakları ile ilgili danışmanlık, hukuki yönlendirmeler yaparak davaları ile ilgili kamuoyu oluşturmak, psikolojik ve bireysel danışmanlık hizmetleri, toplumsal bilinci yükseltmeye ve kadının istihdamına ve ekonomik hayata etkin katılımına yönelik çalışmalar yapılıyor.
Ayrıca merkez çocuklarla psiko-sosyal destek çalışmaları, film gösterimlerinin yanı sıra, mahallelerde toplumsal cinsiyet, farkındalık geliştirme, anne-çocuk eğitimi, şiddetin psikolojik-sosyolojik etkileri, sağlık eğitimleri, anne-çocuk sağlığı konularında bilgilendirici çalışmalar ve yönlendirmeler de yapıyor.
Bir yılda 1500'ün üzerinde kadın ve 307 çocuğa hizmet sunan merkeze son altı ayda şiddete yönelik 119, psikolojik danışmanlık hizmeti için 123, hukuki danışmanlık için 32, bireysel danışmanlık için 73, iş başvurusu için 27, sığınma talebi için başvuru yapılmış. (ÇT)