Yağmura gebe bir sonbahar gününde sabah saatlerinden başlayarak Galata’yı dolaştık.
Fatih Sultan Mehmet İstanbul kapılarına dayandığında, 180 yıldır tarihi yarımadanın tam karşısındaki tepeye yerleşmiş Galata, 14 kilometre uzunluğundaki surlarla çevrili bir Cenova kolonisiydi. Surların kuzey batı ucunda Liman’ın ağzını gören taş bir kule vardı. Surların yerinde bugün yeller esse de 1348’de yapılan Galata Kulesi bütün ihtişamıyla yerinde duruyor. İstanbul’u gözetlemeye, turistleri ağırlamaya ve aşıklar için buluşma yeri olmaya devam ediyor. Efsaneye göre eğer bir kadın ve bir erkek Galata Kulesi’ne ilk kez birlikte çıkarlarsa mutlaka evlenirlermiş. Ama çiftlerden biri daha önce Kule’ye çıkmışsa tılsım bozulurmuş.
Galata, Osmanlı İstanbulu'nun önemli merkezlerinden biridir. Bizans’ta olduğu gibi Osmanlı’da da özerkliğini yüzlerce yıl boyunca korur. Deniz ticaretinde Cenevizli tüccarlara, para hareketlerinde Levanten sarraflara tanınan ayrıcalıkların ardından Rum-Ermeni bankerlere verilen imtiyazlarla bu ayrıcalıklar 1852’ye kadar devam eder.
On iki kapılı bu varsıl liman semti, şarapçı dükkanlarıyla, yüzlerce meyhanesiyle, Cenevizli, Rum, Ermeni, Yahudi, Levanten insanlarıyla dolu dolu bir semt.
16. yüzyılın başlarında Türkler bölgeye batıdaki tenha mahallelerden başlayarak yerleşmeye başlar. Giderek çember daralır, en son 15-16 Eylül 1955’te insanların bir bölümü daha terk-i diyar eyler.
Tenhalaşan ve kimlik değiştiren semte uzun bir süre kriminal bölge muamelesi yapılır.
1980’li yıllara gelince Galata yeniden keşfedilir. Beyoğlu entelijansiyası yıkılmaya yüz tutmuş binaları satın alıp restore ederek yerleşmeye başlar. Birkaç yıl öncesine kadar kule dibindeki banklarda oturup geç saatlere kadar muhabbet eden, müzik dinleyen gençlerin gelmesiyle birlikte yeni bir görünüm kazanır. Bir süre sonra “İçki içip etrafı rahatsız ediyorlar” bahanesiyle banklar kaldırılır.
Galata'da barış ve sanat bugün de soluk alıp vermeye devam ediyor.
Yağmur yüklü bulutların dolaştığı bir sonbahar gününde insanlar ve kediler, rengarenk grafitilerle bezenmiş Arnavut kaldırımlı sokakların keyfini çıkarıyor, biz de fotoğraflarını çekiyoruz.
Haliç'e sırtınızı vererek Kule'ye doğru yürüyünce, Galata'nın ihtişamlı binaları arasında grafitilerle bezeli sokakları kuleye çıkıyor.
Karaköy Alt Geçidi'nin girişinden eski kent dokusuyla birlikte Galata Kulesi izleniyor.
Galata Kulesi fonuyla anı fotoğrafı çektirmek isteyenler Meydan'a çıkan sokakları tercih ediyor.
Galata'nın seçkin yapılarından biri olan Doğan Apartmanı'nın yanındaki boş alan inşaat paravanlarıyla kapatılmış.
Pazar sabahı kapalı olan dükkan kepenklerindeki renkli grafitilerin önünde bir ziyaretçi fotoğraf çektiriyor.
Galata Kulesi'ne giriş merdivenlerinin önünde ziyaretçiler sıra beklerken kâğıt helvacı ile selfie çubuğu satıcısı sohbet ediyor.
Galata Kulesi'ne çıkan asansörün son katında Kule'nin hikâyesini içeren bilgi panoları bulunuyor.
Galata Kulesi'nin terasından İstanbul'un tarihi mekanları ve boğaz manzarası izleniyor.
Mehmet, Galata Kulesi'nin balkonunda kız arkadaşı Merve'ye yaptığı sürpriz evlilik teklifine "evet" yanıtı alınca söz yüzüğünü takıyor.
Aniden bastıran sonbahar yağmuruna aldırmayan genç çift Galata gezisine devam ediyor.
Yağmur altında Galata'yı gezmeye devam edenler 700 yaşındaki Ceneviz Sarayı'nın önünden geçiyor.
Karaköy'den Galata'ya uzanan sokakta gece yürüyüşü yapanlar ışıklar içindeki Kule'ye doğru çıkıyor.
Atölye BİA hakkında |
IPS İletişim Vakfı/bianet'in AtölyeBia adıyla düzenlediği habercilik seminerleri medyanın farklı birimlerinden gazetecilere, işsiz bırakılmış gazetecilere, iletişim fakülteleri gazetecilik, radyo ve televizyon bölümlerinin öğrencilerine ve gazetecilik yapmak isteyen herkese açık. Atölye programları "Gazeteciliğe Giriş, Haber Fotoğrafçılığı, Hak Odaklı Habercilik, Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik, Barış Gazeteciliği, Yargı Haberciliği, Araştırmacı Gazetecilik, Habercilikte Yeni Medya, Gazeteciler için Görselleştirme Araçları, Dijital Güvenlik, Haber Fotoğrafçılığı, Çevre Haberciliği, Çocuk Odaklı Habercilik " gibi konuları kapsayacak. Haziran ayında başlayan program kapsamında Gazeteciler için Yeni Medya Atölyesi, Gazeteciler için Haber Atölyesi, Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi, Kürtçe Habercilik ve Çeviri Yapmak Atölyesi, Çevre ve Kent Haberciliği Atölyeleri gerçekleştirildi. Yargı Haberciliği atölyesi 8 Ekim'e kadar devam edecek. Bu proje İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (SIDA) desteğiyle gerçekleştiriliyor. |
* Atölye BİA haberleri için tıklayın.