"Yedi", dünyanın yedi ayrı ülkesinde kadın hakları için mücadele eden yedi kadın aktivistin hikayelerini ele alan bir belgesel oyun.
Afganistan'dan Farida Azizi, Guatemala'dan Anabelle De Leon, Kuzey İrlanda'dan Inez Mccormack, Rusya'da Marina Pisklakova-Parker, Pakistan'dan Mukhtar Mai, Kamboçya'dan Mu Sochua ve Nijerya'dan Hafsat Abiola'nın yaşamları ve mücadeleleriyle yüzleştiriyor izleyicileri.
Oyun, bu kadınların kendi ülkelerindeki şiddet ve diğer kadın hakları ihlalleriyle mücadeleleri ve toplumsal alanda yarattıkları değişim ve farkındalığa ilişkin röportajlara dayanıyor.
Röportajları gerçekleştiren yazarlar, oyuna konu olan kadınların yaşadıkları tüm olumsuzluklara, baskılara karşı bir tercih yaptıklarını vurguluyor, "Bunu sizin istediğiniz gibi yapmayacağım, kendi yöntemimle yapacağım" dediklerini..
Azizi'yle röportaj yapan Ruth Margraff, "O benim kahramanım" diyor, "Bu süreçte çok güçlü bir duygusal bağ kurduk. Ne kadar farklı hayatlarımız ve arkaplanlarımız olsa da, sanki aynı yaşanmışlığa sahibiz gibi hissediyorum."
Oyunun yazarlarından Margraff, Mccormack'la röportaj yapan Carol K. Mack, Pisklakova'yla konuşan Paula Cizmar ve Mukhtar Mai'yle konuşan Susan Yankowitz, bu tiyatronun diğerlerinden farklı olduğunu belirtiyorlar.
"Bu yedi isim çok güçlü kadınlar. Bu tiyatronun da böyle bir gücü var. Oyun, yarattığı sosyal ve politik etkiyle bir değişim aracına dönüşüyor.
"Böyle politik bir oyuna katkı sunmak bizim için çok önemli. Aktivizm için çok fazla vaktimiz olmuyor, ama oyun aracılığıyla bunu yapıyoruz aslında."
Yazarların hepsi, röportaj yaptıkları kadınlarla çok yakın ilişkiler kurduklarını, hala iletişim içinde olduklarını söylüyor. Yankowitz, Mukhtar Mai'nin Pakistan'da bir okul kurduğunu anlatıyor. "Okuluna artık erkek öğrenciler de almaya başlamış. Kadınlara saygılı erkekler yetiştirme fikri muhteşem".
Projenin yönetmeni Hedda Krausz Sjögren, Nijerya'daki gösterime oyunun öznelerinden ve artık Nijerya'da bir figür haline gelmiş olan Hafsat Abiola'nın da katıldığını anlatıyor. "Oyun bittikten sonra, Afsat bir konuşma yaptı. Ülkedeki demokrasi anlayışına, yaşanan ihlallere yönelik eleştiriler yapıyordu. Konuşması bittikten sonra kimse salonu terketmek istemedi. Aralarında öğrenciler ve aktivistlerin de bulunduğu seyircilerle saatlerce sohbet ettik. Hepimiz için çok güzel bir deneyimdi."
Oyuncular ve gazetecilerin sesiyle Yedi'nin hikayesi
Şimdiye kadar 11 ülkede sahnelenen "Yedi" ilk defa bir tiyatro festivalinde seyirciyle buluşacak. 18. İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında yarın saat 18.30'da Kenter Tiyatrosu'nda sahnelenecek.
* Derya Alabora, Pakistan'da 'namus' suçu işlediği gerekçesiyle grup tecavüzüyle cezalandırılan ve tecavüz suçlularını mahkeme önüne çıkarmayı başaran Muhtar Mai;
* Zeliha Berksoy Kuzey İrlanda'da kadın ve insan ve hakları için mücadele veren aktivist ve geçtiğimiz yıllarda Merly Streep tarafından da seslendirilen Iriez Mc Cormack;
* Meral Çetinkaya, Guatemala'da fakirlerin özellikle de kadın ve yerel halkın hakları için ve rüşvet düzenine karşı yürüttüğü mücadele yüzünden ölümle tehdit edilen Annabella De Leon;
* Ayça Damgacı, ülkesi Nijerya'da 'Demokrasi için Hafsat Abiola Kudret İnisiyatifi'ni kuran Hafsat Abiola,
* Esra Dermancioğlu Taliban rejimince yönetilen Afganistan'da kadınlara yönelik baskı ve kadınların marjinalleştirilmesine karşı mücadele veren Farida Azizi,
* Can Dündar, Rusya'da aile içi şiddet kurbanlarına yardım veren ilk telefonla yardım hattını kuran Marina Pisklakova-Parker,
* Mehveş Evin ise Kamboçya ve Tayland'da insan ticareti ve seks köleliğine karşı yürüttüğü çalışmalar üzerine Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterilen Mu Sochua ile yapılan röportaj metinlerini okuyacak.
11 ülkede 160 kişi seslendirdi
"Yedi" şimdiye kadar İsveç, Hollanda, ABD, Türkiye, Belçika, Nijerya, Finlandiya, Sırbistan, Ürdün, Litvanya ve Danimarka'da . ABD'de 160 politikacı, aktör ve aktivist tarafından seslendirildi. Hillary Clinton ve Meryl Streep, İsveç'te farklı partilerden yedi erkek parlementer bu isimler arasında.
Dünyadaki sıradışı kadınları belirlemek ve yaşadıkları toplumlarda barışı ve refahı güçlendirmeye yönelik liderlik potansiyellerinin önündeki engelleri kaldırarak onlara görünürlük sağlamayı misyon edinen Vital Voices'un projesi olan bu oyunun tanıtım metninde de söylendiği gibi, "Yedi, bir meydan okuma. Yedi, bir çağrı."
Bu yedi cesur kadınla, sorunlarıyla ve mücadeleleriyle tanışmak için mutlaka izlenmeli. (ÇT)