Fotoğraf: Açık Radyo
Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF)'in bir raporuna göre, dünyadaki 2,2 milyar çocuğun neredeyse yarısı, iklim krizinin etkilerinden dolayı "yüksek risk" altında.
İklim aktivisti Greta Thunberg'in küresel bir hareketi ateşleyen okul grevinin üçüncü yıldönümünde yayımlanan rapor, iklim ve çevresel faktörleri; yoksulluk, temiz suya erişim, sağlık ve eğitim gibi çocukların savunmasız olduğu diğer konularla birleştiren ilk rapor.
TIKLAYIN - Z Kuşağı İklim için İkinci Okul Grevine Çıkıyor: Eylem Zamanı!
Guardian'ın aktardığı rapora göre, dünyadaki hemen hemen her çocuk, sıcak hava dalgaları, sel, kasırga, hastalık, kuraklık ve hava kirliliği dahil olmak üzere bugün bu etkilerden en az birinden risk altındaydı. Ancak 1 milyar çocuk aynı anda üç veya dört etkiyle karşı karşıya olan 33 ülkede yaşıyor. Ülkeler arasında Hindistan, Nijerya ve Filipinler ile Sahra altı Afrika'nın çoğu yer alıyor.
“Çocuklar savunmasız”
UNICEF yönetici direktörü Henrietta Fore şunları söyledi: “Çocuklar iklim tehlikelerine karşı benzersiz bir şekilde savunmasızdır. Yetişkinlerle karşılaştırıldığında, çocuklar birim başına daha fazla yiyeceğe ve suya ihtiyaç duyarlar ve aşırı hava olaylarından hayatta kalabilme olasılıkları düşüktür" dedi.
Rapor, Kasım ayında Glasgow'da yapılan BM Cop26 zirvesi de dahil olmak üzere tüm iklim müzakerelerine ve kararlarına gençlerin dahil edilmesi çağrısında bulunuyor.
Thunberg de rapora dair "Biz sadece kurban değiliz, aynı zamanda mücadeleye de öncülük ediyoruz. Ancak dünya, hala iklim krizine acil bir durum gibi bakmıyor" dedi.
(EMK)