Cumartesi Anneleri/ İnsanları, 270'inci kez Galatasaray Meydanı'ndaydı... Yaklaşık 80 kişi ellerinde gözaltında kaybedilenlerin fotoğrafları ve kırmızı karanfiller ile "Failler belli, kayıplar nerede" yazılı pankartlarıyla yine adalet taleplerini dile getirdi.
İlki 27 Mayıs 1995 yılında yapılan Cumartesi oturumları, gözaltında kaybedilenlerin anneleri tarafından başlatılmıştı... Bu kez Galatasaray Meydanı'nda, 1994 yılında İstanbul'da gözaltına alındıktan sonra kaybedilen Halil Alpsoy'un iki torunu konuşma yaptı. Çocuklar, "Dedemiz bulunana ve katilleri yargı önüne çıkarılana kadar burada oturacağız" dedi.
Güreş, Çiller ve Ağar'ın yargılanması istendi
Oturmada Cumartesi Anneleri/İnsanları adına basın açıklamasını Yıldız Önen okudu. Önen, Diyarbakır'ın Kulp İlçesi, Sesveren Köyü'nde, 1995 yıllında, Jandarma'nın yaptığı operasyonda gözaltına alınan Mehdi Akdeniz'in, bu tarihten beri kayıp olduğunu anlattı.
Önen'in aktardığına göre bundan sonraki süreç şöyle gelişti:
Diyarbakır DGM Başsavcılığı'nın "Gözetim kayıtlarımızın tetkikinde böyle bir isme rastlanmamıştır" yanıtını vermesi üzerine Akdeniz ailesi, davayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) taşıdı. Devreye giren Türkiye Adalet Bakanlığı, Kulp Savcılığı'na soruşturma başlatması yönünde talimatı verdi. AİHM'in, dönemin hükümetine sorduğu sorular karşısında soruşturma derinleştirildi ve Akdeniz ile birlikte gözaltına alınan beş köylünün cesedi, olaydan üç yıl sonra bulundu.
Önen, AİHM'in 2005 yılında davayı karara bağlayarak, anne Mevlide Akdeniz'in süreç boyunca yaşadıklarını "işkence" saydığını ve Türkiye'yi 45 bin avro (yaklaşık 90 bin TL) tazminat ödemeye mahkûm ettiğini anlattı.
Cumartesi Anneleri/İnsanları, Mehdi Akdeniz'in kaybedilmesinden sorumlu tuttukları Kulp Komando Tugayı görevlileri, dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Doğan Güreş, dönemin Başbakanı Tansu Çiller, eski Emniyet Müdürü Mehmet Ağar ve kovuşturma yapmayan yargı mensuplarının yargılanmasını istedi. (SP/EÖ)