Don Kişot Bisiklet Kolektifi, “Bisiklet ve Kent Çalıştayı”nın bu sene ikincisini düzenliyor.
Ekim 2018’de ilk kez düzenlenen çalıştay, bu yıl 12-13 Ocak tarihlerinde, TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent şubesinde gerçekleşecek.
Çalıştay boyunca bisiklet başlığı altında spor, İstanbul, yerel yönetimler, aktivizm, sağlık, kadın, ekoloji ve erişilebilirlik konuları konuşulacak. Çalıştayın açık forum ile son bulacak:
“Gezegeni tek başımıza kurtaramayacağımızı biliyoruz ama bizsiz kurtarılamayacağını da!”
“Bir kişi bisiklete bindiğinde...”
Don Kişot Bisiklet Kolektifi’nin çalıştaya yaptığı çağrı şöyle:
“Bir kişi fosil yakıtların tüketimine ortak olmaz. Atmosfere salınan ve gezegenimizi her gün biraz daha ısıtan gazlar azalır. Unutma ki; kent merkezlerindeki karbonmonoksit (CO) emisyonlarının yüzde 7090’ından, azotoksit (NO) emisyonlarinin yüzde 40-70’inden, hidrokarbon (HC) emisyonlarının yaklaşık yüzde 50’sinden ve şehir bazında kurşun emisyonlarının yüzde 100’ünden özellikle motorlu taşıtlar sorumludur. Petrol ihtiyacının tetiklediği savaşın önündeki etten zincirin halkası olursun.
“Bisikletli kişi, süpermarketlerdeki, alışveriş merkezlerindeki tüketim çılgınlığının parçası olmak yerine gıda topluluklarının ve kooperatiflerin paydaşı olarak üretime yaklaşır.
“Sağlığını koruduğu için hastane kuyruklarından bir kişi azalır. Belki lastiği patladığında ona destek olan bir bisikletli ile tanışır, insanlara güvenmeyi öğrenir.
“Bin bisikletli düşünün”
“Peki, bin bisikletli daha düşünün. Hayatımızda bir kişinin yarattığı etkinin bin katını. Peki, bir milyon katını? Gezegenden kaç motorlu araç eksildiğini hayal edin. Azalan sera gazlarını, sesi, trafiği; artan muhabbeti, güveni, ilişkileri...
“İşte hayatımıza bisikletin kattığı ve katabileceği bu konuları konuşmak üzere buluşuyoruz.
Neler konuşulacak?
“Bisiklet ve sporda, amatör ruhumuzla sporcu yönümüzü konuşacağız. Saatlerce pedal mı çevrilir hiç? Bisiklet ve İstanbul’da, bu şehrin bisikletle nasıl daha güzel olduğunu konuşacağız. Bisiklet ve Yerel Yönetimlerde, “Bisikletsiz kent mi olurmuş?” sorusuna cevap üretmeye çalışacağız. Bisiklet ve Aktivizmde, bisikletin gölgesinde sadece “İki teker-bir gidon mu varmış?” göreceğiz.
“Bisiklet ve Sağlıkta, glutensiz değil bisikletsiz sağlık olmazı konuşacağız. Bisiklet ve Kadında, tüm kalıp yargıların ötesinde bisikletin cinsiyetsiz ve engelsiz nasıl sürülebileceğini konuşacağız. Bisiklet ve Ekolojide et kemikten ayrılır mı ayrılmaz mı göreceğiz. Bisiklet ve Erişilebilirlikte, iki tekeri ile yüz beygiri tartıya koyacağız.
“Açık forumumuzda bisikletin ve bisikletlinin politikasını konuşacağız. Bisikletin iki teker bir gidondan ibaret olmadığını, sadece gezi veya spor aracı olmadığını, geçen seneki çalıştayın birikimiyle tartışıyoruz. Hayatımızı nasıl değiştirdiğini ve daha neleri değiştirebileceğini hayal ediyoruz.” (TP)
* Çalıştay programı için tıklayın.