Gazeteci Arzu Yıldız, mühimmat yüklü TIR'larla ilgili soruşturmayı yürüten savcıların mahkemeye verdiği savunmayı haber yaptığı için 1 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, Yıldız’ın iki çocuğu üzerindeki velayet ve vesayet hakkının da kaldırılmasına karar verdi.
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Kadın ve LGBTİ Komisyonu, bir basın açıklamasıyla mahkeme kararını kınadı; “Bir kadın gazeteciyi anneliğiyle yargılama hakkını nereden buluyorsunuz?” diye sordu.
CHP Tekirdağ milletvekili Candan Yüceer de yazılı bir basın açıklamasıyla, hakimin takdir yetkisini kötüye kullanarak böyle bir karar vermesini eleştirdi; “Cezalandırılan yalnızca Arzu Yıldız değil, ailesi ile birlikte biri sadece 4 aylık, diğeri 6 yaşında olan çocuklarıdır” dedi.
TCK 53: Belli Hakları Kullanmaktan Yoksun Bırakma
Gazeteci Yıldız, Adana'da mühimmat yüklü MİT TIR'larıyla ilgili soruşturmayı yürüten savcıların Tarsus 2.Ağır Ceza Mahkemesi’nde yaptıkları savunmanın videosunu grihat.com.tr’de yargılanıyordu.
Görüntüleri alıntılayan Tahir Alperen'e 12 bin 600 lira para cezası verildi; ceza ertelendi.
Yıldız ise 1 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırılırken, Türk Ceza Kanunu’nda “Güvenlik Tedbirleri” bölümünde düzenlenen “Belli Hakları Kullanmaktan Yoksun Bırakma” (TCK 53) maddesine göre, çocuklarının velayet ve vesayet hakkından men edildi.
TCK 53’e göre, güvenlik tedbiri olarak hapis cezasına çarptırılmış kişi kamu; seçme ve seçilme ile diğer siyasi haklarını kullanmaktan; velayet ve vesayet haklarından; vakıf, dernek, sendika, şirket, kooperatif ve siyasî parti tüzel kişiliklerinin yöneticisi veya denetçisi olmaktan men edilebiliyor.
TGS: Annelik üzerinden ikinci ceza kabul edilemez
TGS Kadın ve LGBTİ Komisyonu, Yıldız’a verilen cezayla ilgili yazılı açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
Bu karar ile iki çocuk annesi olan Yıldız, mahkeme tarafından annelik haklarından mahrum bırakılmış oldu. Meslektaşımızın gazetecilik faaliyeti nedeniyle ceza alması kabul edilemez. Söz konusu hapis cezasına ek olarak, sırf kadın olmasından ötürü anneliği üzerinden ikinci kez cezalandırılması ise eril yargı zihniyetinin sonucu olarak karşımıza çıkmaktadır. Soruyoruz: Bir kadın gazeteciyi anneliğiyle yargılama hakkını nereden buluyorsunuz? Bu cezalar, iktidarın kadın gazetecilere yönelik düşmanca tavrının tezahürüdür. Bizler kadın gazeteciler olarak, gazetecilerin gazetecilik faaliyetlerinin yargılanmasına da, erkek egemen yargının kadın düşmanı kararlarına da karşı çıkıyoruz! Arzu Yıldız gazetecidir, Gazetecilik yargılanamaz! Bir kadın gazetecinin anneliği üzerinden ikinci kez cezalandırılması kabul edilemez! |
(ÇT)