Yeni Yüzyıl Üniversitesi'nde üçü dekan 17 öğretim üyesinin görevine mütevelli heyetinden bir kişinin imzasıyla son verildi. Öğrenciler dilekçe verdi, öğretim üyeleri dava açtı. Yüksek Öğrenim Kurulu (YÖK) yetkilileri iki kez denetime geldi; ama henüz sonuç çıkmadı. Herkes YÖK'ten gelecek kararı bekliyor.
Üniversitedeki gerilim iki ay önce başladı. Mütevelli Heyeti Başkan Vekili eski gazeteci Ekrem Çalkılıç'ın imzasıyla 17 öğretim üyesine mektup gönderilerek işlerine son verildi. Mektupta tek imza vardı ve üstelik rektörün de onayı yoktu.
Öğretim üyeleri uygulamanın hukukdışı olduğunu savunarak konuyu İdare Mahkemesine taşıdı. 2547 sayılı YÖK kanununa göre, mütevelli heyetinin rektör onayı olmadan işten çıkarma ve işe alma yetkisi yok.
YÖK'ten karar bekleniyor
Öğrenciler de bu eyleme destek verdi. Okulda okuyan toplam 1930 öğrenciden 1040'ı YÖK'e dilekçe yazdı. Rektörün de şikayetleri buna eklenince, YÖK üniversiteye iki kez denetime geldi. Okulda herkes YÖK'ten gelecek kararı bekliyor.
Öğrenciler, YÖK'ün denetime geldiği gün dahi ders vermek için gelen iki öğretim üyesinin güvenlik görevlilerince okula alınmadığını hatta bu sırada zor kullandıklarını söylüyor.
Öğretim üyelerinin avukatı Mehmet Demir, bianet'e yaptığı açıklamada tek bir mütevelli heyeti üyesinin imzası ile işten çıkarmanın mümkün olmadığını, kaldı ki; rektörün onayı alınmış olsaydı dahi mutlaka hukuki bir gerekçe sunulması gerektiğini söyledi.
İşten çıkarılan öğretim üyelerinden biri, rektörün de üniversiteden gönderilmek istendiğini işten çıkarmaların da buna zemin hazırlamak için yapıldığı iddiasını dile getirdi.
"İşten çıkarılanlar demokrat hocalardı"
İsmini vermek istemeyen bir öğrenci ise yönetimin kendi ideolojisine yakın kişileri almak için "demokrat" öğretim üyelerinin işten çıkarıldığı görüşünde. Konuştuğumuz öğrenci, konuyu gündeme getirmeye çalışan öğrencilere de "bursunuz kesilir" tehdidi yapıldığını öne sürdü.
"Okuldan atılan hocalarımızın hepsi demokrat ve bizim sevdiğimiz kendimize yakın hocalardı. Yönetim hükümetin yanında yer aldığı ve kendine yakın görüşte kişiler istediği için bu hocaları gönderdi. Atılan hocalarımızın yerine başka üniversitelerden getirilen sözleşmeli öğretim üyeleri de yönetimin görüşlerine yakın kişiler. Okulumuzun girişine de Başbakan ile Cumhurbaşkanı'nın büstünü koymaları bunun göstergesi."
"Zaten üç yıldır okulda teknik odalar yapılamadığı için uygulama derslerine giremiyoruz. Geçen yıl İngilizce hocalarının maaşlar ödenmediği için derslerimiz boş geçti. Bize 'telafi edilecek' dendi ancak hiçbir şey yapılmadı."
Alman Hastanesi sahibi ve Vatan Sağlık ve Eğitim Vakfı (VASEV) Başkanı Dr. Azmi Ofluoğlu'nun Mütevelli Heyeti Başkanı olduğu Yeni Yüzyıl Üniversitesi üç yıl önce kuruldu. Üniversitede tıptan, iletişime, güzel sanatlardan mimarlığa kadar 10 fakülte var. (NV)