Halil İbrahim Dinçdağ, 2009'da askerlikten "eşcinsel olduğu" gerekçesiyle terhis edilince, bu sefer de Türkiye Futbol Federasyonu'nun (TFF) "sağlık sorunları nedeniyle askerlikten muaf olanlar hakemlik yapamazlar" maddesi nedeniyle 14 yıllık hakemlik hayatını sonlandırmak zorunda kaldı.
Şimdi işsiz ve eski sosyal çevresinden çok uzak. TFF'na açtığı maddi, manevi tazminat davasının ikinci duruşması ise 31 Mayıs'ta.
Eşcinsellik, "psiko-sosyal bozukluk" olursa...
Hakemlik hayatınız nasıl sona erdi?
Trabzon bölgesinde hakemlik yaparken askerlik yapmadığım için "eşcinsel raporu" almıştım. Bu raporda "psiko-seksüel bozukluğu vardır" yazıyordu. Bu rapor nedeniyle Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) tarafından hakemlik yapamayacağım söylendi.
Gerekçe olarak da "sağlık sorunları nedeniyle askerlikten muaf olanlar hakemlik yapamazlar" maddesini öne sürdüler.
Ancak benim sağlık sorunum yoktu. Sağlık sorunu nedeniyle de askerlikten muaf olmadım. Ben eşcinsel olduğum için askerlikten muaf tutuldum.
Sonra eşcinsel kimliğiniz nasıl basına sızdı?
Kaybettiğim haklarımı geri almak için TFF'ye dilekçe yazdım. Sonra bu dilekçe Fanatik Gazetesi'nde yayınlandı. Haberi yapan muhabirle görüştüğümde öğrendim ki, dilekçe Federasyon'da çalışan eski bir hakem tarafından kendisine gönderilmiş.
TFF'nin mahkemeye verdiği savunmada, bu dilekçenin basına kendileri tarafından sızdırılmadığı yazıyor...
Onlar yalan söylüyorlar; kamuoyunu kandırıyorlar. Benim eski avukatım Murat Bey'in basına sızdırdığını iddia ettiler; ancak Murat Bey'in böyle bir dilekçeden haberi yoktu. Varsa yürekleri, karşıma çıkarlar.
Sınav hakkımı hakemlik lisansım iptal edildiği gerekçesiyle kaçırdım
Eşcinsel olmanız sağlık sorununuz olduğu anlamına gelmez. Buna rağmen hakemlik yapmanız tamamen engellendi mi?
Basın 1 hafta boyunca beni manşetlerden haber yapınca İl Hakem Kurulu yetkilileri, benim raporumu bağımsız doktorlara gösterdiler. Onlar da herhangi bir sağlık sorunum olmadığını, sadece eşcinsel olduğumu, bunun da hakemlik yapmama engel teşkil etmeyeceğini söylediler. Daha sonra TFF de hakemlik yapmam önünde herhangi bir engel olmadığına dair açıklama yaptı.
Ancak bu sefer de profesyonel hakemlik şansınızı mı kaybettiniz?
Evet. Hakemlikte profesyonel olmak için bazı kriterler vardır. Benim hakemlik lisansımın iptal edildiği yıl, yaş haddi nedeniyle benim profesyonel olabilmek için son yılımdı. Son yılımda hakem olabilmek için sınav hakkımı hakemlik lisansım iptal edildiği gerekçesiyle kaçırdım.
Ben dilekçemi yazdığımda neden TFF sağlık kurumuna danışmadan benim hakemlik yapamayacağıma dair karar verdi. Hadi bunu yaptılar; madem son kertede benim hakemlik yapmam önünde herhangi bir engel olmadığına karar veriyor, o zaman onlar yüzünden giremediğim profesyonellik sınavını bir kereye mahsus olmak üzere bana uygulamaları gerekirdi.
Federasyonun savunmasında sizin yetersiz olduğunuz gerekçesiyle profesyonel hakemlik yapamadığınız yazılmış. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?
Ben bu süreç boyunca hep belgelerle konuştum. Bunlar bana yetersiz olduğum için profesyonel olamadığımı söylediler. Ben de görev aldığım tüm maçlardaki gözlemci puanlarını, hakkımdaki raporlarla sundum. Hiçbir cevap veremediler. Çünkü verecek cevapları yok.
"Benimle görüşene soruşturma açacaklarmış"
Şu an ne yapıyorsunuz?
16 yıldır radyo programcılığı yapıyordum, zaman zaman yerel gazete ve televizyonlarda görüşlerimi paylaşıyordum. Ancak şimdi, hiçbir iş bulamıyorum. Eşcinsel olduğum için dışlanıyorum. Kimse benimle çalışmak istemiyor.
Arkadaşlarımın bir kısmı sırtını dönerken, sağlam dostluklarım ise devam ediyor. Ailem ise tamamen arkamda.
Ancak Trabzon bölgesinden eskiden görüştüğüm hakem arkadaşlarım benimle görüşmekten çekiniyorlar. Çünkü Trabzon Merkez Hakem Kurulu Bölge Sorumlusu Turgay Güdü, "Halil İbrahim ile görüşen hakkında soruşturma açarım" demiş. Bundan çekinen arkadaşlarım da benimle görüşmemeye başladılar.
Şu an profesyonel olmasa da il hakemliği yapma şansınız var. Neden yapmıyorsunuz?
Şu an istesem 45 yaşıma kadar İl Hakemliği yapabilirim. Ancak takımların ya da taraftarların bu saatten sonra beni istemeyeceğini düşünüyorum. Dolayısıyla bana maç vermeyeceklerdir. Oysa profesyonel olsam, daha güçlü olurum. Evet eşcinselim der, maçımı yönetirim. O zaman küfürler ya da tepkiler umurumda olmaz.
"Ayrımcılık o kadar çok ki, yazsam sayfalar yetmez"
"Erkek Egemen" futbol kültürünü nasıl değerlendiriyorsunuz?
Ben yıllardır hakemlik yapıyordum ve tribünlerden hep tepki geliyordu. Erkek egemen, eşcinselleri aşağılayan küfürler, tribünlerden sıklıkla duyulurdu. Şu an hakemliğe devam etsem ve bu küfürleri yine duysam benim açımdan sorun olmaz. Ben özel hayatımla işimi hiçbir zaman birbirine karıştırmam.
Bundan sonraki süreçte ne yapmayı düşünüyorsunuz?
31 Mayıs'ta 2. duruşmamız var. Tazminat davasını kazansam bile mevcut Futbol Federasyonu'nun profesyonel olmam için şans tanıyacağını düşünmüyorum. Ancak önümüzde federasyon seçimleri var. Ancak yönetim değişirse profesyonel olmam için yol açılabilir. Mevcut yönetim o kadar ayrımcı ki, davayı kazansam bile, bir umudum yok.
Mevcut federasyonun sizin yaşadıklarınız dışında başka ayrımcılık uygulamalarına şahit oldunuz mu?
TFF Alevi olduğu gerekçesiyle bazı hakemlere görev vermedi. Kocaeli bölgesinde bir erkek hakemle ilişkisi olduğu gerekçesiyle kadın hakemi meslekten ihraç ederken, erkek hakemi profesyonel yaptılar. Buyurun ayrımcılık işte. Pek çok ayrımcılık var. Ben bunları size yazmaya kalksam sayfalar yetmez. (EKN)