Fotoğraf: Mavi Kız'ın anısına mavilere bürünmüş kadın izleyiciler/CNN
Spor karşılaşmalarında erkeklerin olduğu stadyumlar ve diğer mekanlarda bulunmalarına kırk yıldır yasak getirilen İranlı kadınlar, bugün Tahran Azadi Stadyumunda Perspolis ve Sanat Naft Abadan takımları arasında oynanan futbol maçını izleyebildiler.
İran'da kadınlar bir hafta içinde ikinci kez futbol stadyumlrında kendilerine yer açıyorlar. Geçtiğimiz perşembe günü de kadınlar ilk kez bir süper lig futbol karşılaşmasını tribünlerden izleyebilmişlerdi.
Bugünkü karşılaşmadan saatler önce başkent Tahran'daki Azadi stadyumu önünde toplanan Persepolis taraftarı İranlı kadınlar, takımları için sloganlar attılar.
Habercilerle konuşan kadınlar, stadyumlara alınmaları kararından mutlu olduklarını söylerken, bunun geçici olmamasını ve maçları düzenli olarak tribünlerden izleyebilmeyi dilediler. Azadi Stadyumundaki maçı izlemek için sadece 500 kadına bilet satıldı. Ancak, İran Spor Bakanlığı gerekli düzenlemelerden sonra kadınların diğer maçlara da alınacağını açıkladı.
İran'da "milli birlik ve beraberlik" ihtiyacına bağlı olarak kadınların milli maçları tribünlerden seyretmelerine zaman zaman izin verilse de Süper Lig maçlarına girmelerine izin verilmiyordu.
İkinci izinle birlikte kadınların stadyumlara girişi simgesel olmaktan çıkarken Mollaların keyfi kararlarına karşı bir ifade alanı haline de geliyor. Bugün Stadyuma alınmayan kadınlar için erkek taraftarların protestoları muhalefet gruplarından Halkın Mücahitleri'nin Twitter hesabından İran ve dünya kamu oyuna duyuruldu.
Tabriz, northwest #Iran
— People's Mojahedin Organization of Iran (PMOI/MEK) (@Mojahedineng) August 31, 2022
Fans of the local soccer/football team held a gathering protesting the authorities' refusal to allow women into the stadium.#IranProtests pic.twitter.com/qDFfAbCwxU
Kırk yıl sonra ilk izin
Geçtiğimiz Perşembe İran resmi devlet haber ajansı Fars, Tahran'ın Esteglal futbol takımıyla, Kerman'dan gelen konuk Sanat Mes Kerman futbol takımı arasındaki lig maçını izlemeleri için gene Azadi stadyumuna beş yüz kadının alınmasına izin verildiğini açıklamıştı.
Kadınlar lig maçları için rutin olarak stadyumlara girmelerinin yasaklanmasının üzerinden 40 yıl geçtikten sonra ilk kez bir profesyonel lig maçını izlemek üzere stadyuma alınmışlardı.
TIKLAYIN-İran, kadınlara maç izleme yasağını kaldırmak zorunda kaldı
İran Futbol Federasyonu web sitesine göre, kadınlar stadyumda erkeklerden ayrı oturtuldular ve erkeklerden ayrı olarak bir otoparktan verilen özel girişten tribünlere ulaşabildiler. Geçtiğimiz hafta da bu iyileşmeden yalnızca beş yüz kadın yararlanabilmişti.
"Mavi Kız"lar
Gelişmeler kısmen İran'ın Kasım'da Katar'da başlayacak 2022 Futbol Dünya Kupasına katılma hakkını kazanmış olmasıyla ilgili. İslam rejimi, aslında hukuk kuralları ya da din hükümlerine göre "yasak" olmamasına karşın gündelik yaşamda spor karşılaşmalarına izleyici olarak katılmalarını idari-siyasi kararlarla yasakladığı kadınların "milli heyecan" hallerinde spor sahalarına gelmelerinin önünü açıyor.
Üç yıl önce de, insan hakları grupları ve dünya futbol federasyonları birliği FIFA'nın baskıları sonuç vermiş ve binlerce kadının 2019'da İran ve Kamboçya arasındaki Dünya Kupası Eleme karşılaşması için stadyuma girmelerine izin verilmişti.
Ancak Gerek FIFA'nın gerekse uluslararası insan hakları gruplarının dikkatlerini İranlı kadınların spor karşılaşmalarından dışlanmalarına yöneltmeleri esasen İranlı kadınların hakları için verdikleri ısrarlı mücadeleler ve ödedikleri büyük bedellerden besleniyor.
O yıl FIFA'nın İran'ı kadınların stadyumlara girmesi yasağını kaldırması için baskı altına almasına, Tahran'daki bir futbol stadyumuna girişi engellenerek cezaevine konulan kadın taraftar Sahar Hodayari'nin cezevinde kendisini ateşe vererek ölmesi yol açmıştı.
Tuttuğu takım Esteglal'ın formasının rengine atfen sosyal medyada "Mavi Kız" olarak adlandırılan Hodayari, stadyuma erkek kıyafeti "giyinmiş" olarak girmeye çalıştığı için "başörtüsü olmadan halkın önüne çıkarak" "açıkça günah işlemekle" suçlanmış ve hapsedilmişti.
Geçtiğimiz Perşembe stadyuma girebilen kadınlar mavilere bürünmüşlerdi ve kendisini ateşe vermesinin üstünden yıllar geçse de kızkardeşleri Hodayari'yi unutmadıklarını "Mavi Kız" sloganlarıyla dünyaya ve ülkelerine duyurdular.
TIKLAYIN-Seher'in Mücadelesi Sahalarda: Bir Kişi Daha Eksilmeyeceğiz
(AEK)