Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
İçişleri Bakanlığı, son bir haftada 783 sosyal medya hesabının incelendiğini, paylaşımları kimin yaptığı tespit edilen 259 kişi hakkında da soruşturma açıldığını açıkladı.
Bakanlığın resmi internet sitesindeki açıklamaya göre, bir haftalık süre, 19 ile 26 Mart tarihlerini kapsıyor.
TIKLAYIN - HRW: Sosyal Medyaya Baskı Dalgası
Suçlamalar arasında “nefret suçu” iddiası da var
İçişleri Bakanlığının açıklamasındaki ilgili kısım şöyle:
“Terör örgütü propagandası yapan, bu örgütleri öven, terör örgütleri ile iltisaklı olduğunu alenen beyan eden, halkı kin, nefret ve düşmanlığa sevk eden, devlet büyüklerine hakaretlerde bulunan, devletin bölünmez bütünlüğüne ve toplumun can güvenliğine kast eden, nefret söylemleri içeren 783 sosyal medya hesabı ile ilgili çalışma yapılmış, tespit edilen 259 kişi hakkında yasal işlem yapılmıştır.”
TIKLAYIN - İçişleri Bakanlığı: “Zeytin Dalı”yla İlgili 845 Kişi Gözaltına Alındı
İçişleri Bakanlığı, 26 Şubat’ta Afrin harekatını sosyal medyadan eleştiren ve eleştirel etkinliklere katılan 845 kişinin gözaltına alındığını açıklamıştı.
Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP) yedi milletvekili hakkında da soruşturma başlatıldı, fezlekeler hazırlandı.
“Facebook ve Twitter kullanımında düşüş var”
İnternette barışçıl ifadenin suç sayılmasının sosyal medya kullanımının üzerinde cesaret kırıcı bir etki yarattığını belirten İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), bugünkü açıklamasında, bu durumun otosansürün artmasına yol açtığını açıkladı:
“Reuters Gazetecilik Çalışma Enstitüsü’nün (Reuters Institute for the Study of Journalism) 2017 raporuna göre, Türkiye’de hem Facebook hem Twitter kullanımında bir düşüş görülüyor ve bu durumun, hükümet denetiminden duyulan korkudan kaynaklandığı düşünülüyor.
“Twitter’ın yayımladığı şeffaflık raporlarına göre, Türkiye 2014’ten 2017 ortalarına kadar hesap veya içerik kaldırılması talepleri konusunda dünya lideri oldu.
“Freedom House, Türkiye’de internet özgürlüğünün durmadan gerilediğini söyledi. Yüksek puanın daha fazla ihlal anlamına geldiği İnternet Özgürlüğü Genel Puanlamasında Türkiye’nin 2011’de 45 olan puanı 2017’de 66’ya geriledi.”
Konuyla ilgili İnsan Hakları İzleme Örgütü’ne konuşanlar, “artık Türkiye’de insanların hükümeti eleştiren içerik paylaşırken ya da bu tür içeriklere tepki vermeden önce iki defa düşündüğünü” söyledi. (AS)