Öğrenciyken okul gazetesinin yanı sıra Uçan Süpürge' nin gönüllü muhabirliğini üstlenen, Halkla İlişkiler Bölümü öğrencisi olmasına rağmen gazetecilik ve kadın çalışmaları alanında yoğunlaşan Ceylan, ödül aldığı haberinin başlığını da "Artık benden hiçbir şey saklayamayacaklar" koymuştu.
Ceylan haberinde, bir toplum merkezinde okuma yazma öğrenen ve kadının insan hakları eğitimi alan kadınları anlatıyordu.
Aldığı ödülü İstanbul'da Doğan Grubu'na ait bir dergide staj yapmasını sağladığı için önemseyen Ceylan, "bu tip ödüllerin, kişisel bağlantıları olmayan genç iletişimcilerin sektöre dahil olmalarını sağladığı" görüşünde.
Uçan Süpürge için yaptığı haberlerden bazıları bianet'te de yayımlanan Ceylan, sorularımızı yanıtladı:
Kendinizi anlatır mısınız?
24 yaşındayım. 7 yıldır Antalya'da yaşıyorum. Beşinci yılına giren Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi'nin tek mezunu oldum. Fakültenin ilk öğrencileriydik; beş kişi, İngilizce hazırlık sınıfına dahil olmadan doğrudan birinci sınıfta başladık.
Arkadaşlardan birisi macera yaşamak, diğeri de buralardan uzaklaşmak için yurtdışına gidince üç kişi kaldık sınıfta. Diğer arkadaşların da alttan dersleri vardı. Böylece bölümümün ilk ve tek mezunu oldum.
Nasıl bir eğitim aldınız, okul yıllarınızda hangi konulara yoğunlaştınız?
Biz Halkla İlişkiler ve Tanıtım öğrencisiydik. Okulun ikinci senesinde okulun gazetesi "Akdeniz İletişim"de çalışmaya başladım. Bundan sonra da daha çok gazetecilikle ilgilenmeye başladım.
Bir taraftan da Uçan Süpürge'nin Antalya muhabirliğini sürdürdüm. Orada yaptığım töre, kadın pilot, dokuma işçiliği gibi haberlerimden bazıları bianet'te yayımlandı ve İngilizce'ye çevrilenler de oldu.
Ödül ve ödül alan haberinizi anlatır mısınız?
Okulun gazetesine haberler yaparken ödül kazanmayı hedeflemiyorduk, bizim yerimize ödül için başvuru yapılacağından haberimiz de yoktu. Birkaç arkadaştan özgeçmişlerini istediler, ama çok da dikkat etmedim.
Derken, Aydın Doğan Vakfı'nın Aralık 2003'te sonuçlanan 16. Genç İletişimciler Yarışması'nda ödül kazandığımı öğrendim.
Haberimin başlığı "Artık Benden Hiçbir Şey Saklayamayacaklar" idi. Haberin konusu, Sütçüler Toplum Merkezi'nde okuma yazma öğrenen, kadının insan hakları eğitimi alan kadınlarla yaptığım bir söyleşi idi.
Anlatacak çok şeyi olan bu kadınlarla birkaç saat geçirmiştim. Amaçları bir dernek kurmaktı ve bunun için de bir toplantı düzenlemişlerdi. Ben hem bu toplantıya katılmıştım, hem de onlarla epeyce konuşma fırsatını yakalamıştım.
Konuştuğum kadınlardan biri, "Okuma yazma öğrendim. Artık, kocam ile oğlumun hesap ekstrelerini okuyabileceğim. Artık benden bir şey saklayamayacaklar" diyordu.
Ödül sizi nasıl etkiledi?
Ödül, şu an dergide staj yapmamı sağladı. Genç gazetecilerin ödül almaları aslında onlar için iyi bir şey ve de bir fırsat. Torpil veya bağlantıları yoksa, ödül onlar için gazetecilik sektörüne dahil olmalarını sağlıyor.
BİA'yi biliyor musunuz?
Üniversiteden öğretim üyelerimizin BİA'nın Alanya'da düzenlediği eğitim seminerlerine katıldıklarını duymuştum. Ondan sonra BİA haberlerini takip etmeye başladım, okul gazetesinde çalışırken.
Ama o sıralar daha çok "tarihte bugün" sayfasını ve güncel diğer haberleri izliyorduk. Uçan Süpürge sayesinde de Kadının Penceresi'ni de izledik.
Şu anki hedefleriniz neler?
Mezun olmadan önce Anadolu Ajansı'nda, şimdiyse başka bir dergide staj yapıyorum. Dergi ortamını tanımakla meşgulüm. Hakla İlişkiler okuduğumdan gazetecilik alanında master yapmak istiyorum.
Özel üniversitelerde gazetecilik bölümleri için pek fazla master programı olmadığından "sanki eski bir sanat" öğreniyormuşuz izlenimini ediniyorum. Belki bu sektörün doymuş olmasından da kaynaklanıyor olabilir.
İlgi alanlarınız?
Bugüne kadar hep gazetecilik ve kadın çalışmalarıyla ilgilendim. Aklımda çeşitli yargılar oluşmaya başlasa da, öğreneceğim çok şey olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle, gelecekle ilgili kesin mesleki hedefler koymak için henüz erken sanırım. Basın kuruluşlarında habere bakış açılarının farklı olması, bu konuda perspektif koymayı etkiliyor. (EÖ/BB/YS)