1990’lardan bugüne, Türkiye’de kültürel alanda verilen anadili mücadelesini konu alan “Bir Dilin Peşinde - 90’lardan Günümüze Kültürel Alanda Anadili Mücadelesi” Sergisi, 23 Mayıs'ta başladı. Serginin, 17 Haziran 2019’da sona ermesi planlanıyordu ancak yoğun ilgi nedeniyle kapanış tarihi uzatıldı. Sergi, 22 Haziran’a kadar gezilebilir.
TIKLAYIN - "Çıkış Noktamız Habersizlik"
Sergi, kültürel haklar mücadelesinin hikâyesini, geçen otuz yılda anadilde yapılan kültürel üretimlerle, sürecin tanıklarıyla, eylemcileriyle ve kurumlarıyla anlatıyor.
Çerkesçe, Ermenice, Hemşince, Kürtçe ve Lazca’daki kültürel üretimlere odaklanan “Bir Dilin Peşinde” Sergisinin amacı, serginin tanıtım metninde şöyle aktarılıyor:
“90’lardan bugüne, her tür altüst oluşa rağmen sürdürülen kültürel üretim sürecini görünür kılmak, hafızaya çağırmak ve bu alanda yeni tartışma konularının açılmasına zemin oluşturmak.”
Friedrich Ebert Stiftung, İsveç İstanbul Başkonsolosluğu, Açık Toplum Vakfı desteğiyle düzenlenen sergi için bianet ve Karşı Sanat da dayanışma sağlıyor.
İlk panelde “Bir dilin peşine” düşenler anlattı
Sergi kapsamında ilk olarak Kültürel üretim sürecini anadillerinde yaşamayı dert edinen tanıklardan ve emektarlar konuşuyor” başlıklı 25 Mayıs’ta gerçekleşen ilk panelde Bülent Bilmez’in (İstanbul Bilgi Üniversitesi) moderatörlüğünde Hikmet Akçiçek (Hemşin Kültürünü Araştırma ve Yaşatma Derneği), İsmail Bucaklişi (Laz Enstitüsü), Sevan Değirmenciyan (Aras Yayıncılık), Yaşar Güven (Jıneps Gazetesi) ve Zana Farqînî (Kürt Araştırmaları Derneği) konuşmuşlardı.
TIKLAYIN - “Bir Dilin Peşinde”kiler Anlattı: Anadili Çalışmaları Devam Etmeli
İkinci panelde haber odalarındaki kültürel çeşitlilik konuşuldu
Sergi kapsamındaki ikinci panel, 15 Haziran Cumartesi günü “Haber Merkezinde Çok Kültürlülük ve Çok Dillilik” başlığında yine Karşı Sanat’ta gerçekleşti.
IPS İletişim Vakfı Başkanı Nadire Mater moderatörlüğünde gerçekleşen panelde, gazeteciler Demet Bilge Erkasap, Doç. Dr. Esra Arsan, medya ombudsmanı Faruk Bildirici, Semra Kardeşoğlu (BirGün), ve Zülfikar Ali Aydın (Habertürk ) konuşmacı olarak yer aldı.
Panelde, medyada ve haber odalarındaki kültürel çeşitliliğe dikkat çekildi. (EMK)