Sivas Katliamı'nın müdahil avukatlarından Şenal Sarıhan, 18. yılına giren katliamın tüm sorumlularının bulunması için özellikle İçişleri Bakanlığı'ndan yargıyla etkin işbirliği yapmaya çağırdı.
Sivas'ta Madımak Oteli'nin 2 Temmuz 1993'te ateşe verilmesiyle aralarında Hasret Gültekin, Muhlis Akarsu, Asım Bezirci, Nesimi Çimen ve Metin Altıok'un da bulunduğu 37 kişi yaşamını yitirmişti.
Erçakmak 17 yıldır nasıl kaçabilir?
Yakılan otelin bir insanlık müzesi olması için Alevi örgüt temsilcileri girişimlerini yoğunlaştırırken 2 Temmuz 1993'teki katliamda yaşamını yitirenler 17. kez anılacaklar.
Bugüne kadar haklarında mahkemelerin işlem yaptığı 160 kişiden 33'ü "Anayasal düzeni zorla ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek"ten idama mahkum edildi. Bu kişiler cezaevinde Topluma Kazandırma Yasası'ndan yararlanmayı bekliyorlar. Dosyaları Yargıtay'da.
Ancak katliamda kışkırtıcı rol oynadığı iddia edilen, Fransa'da yaşadığı tespit edilen eski Refah Partili (RP) Sivas Belediye Meclisi Üyesi Cafer Erçakmak'ın Türkiye'ye iadesi, onca yıldır hala sağlanamadı.
Sarıhan, bianet aracığıyla hükümet ve özellikle İçişleri Bakanlığı'na seslendi: "Aileler bugün nasıl Madımak bir insanlık müzesi olsun derken esas amaçları yeni katliamların olmamasıysa biz de, yeni katliamlar olmaması için İçişleri Bakanlığı, idareyi ve bütün bir hükümetten duyarlılıklarını geliştirmeye ve sorumluluğa davet ediyorum."
"Erçakmak'ın başka adresi yok mu?"
Sarıhan'a göre, en son 20 Şubat 2010'da Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı kanalıyla, Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü'nün 1 Şubat 2010 tarihli bir yazısı Fransa makamlarına gönderildi.
Avukatlara, Hakim Ergin Ergül imzasıyla, Fransa İrtibat görevlisinin "Fransa'da Cafer Erçakmak'ın yeri henüz saptanamadı. Adresinin araştırılmasına devam ediliyor" yanıtı tebliğ edildi.
Sarıhan, Erçakmak'ın bilinen ve ailesinin oturmaya devam ettiği adres dışındaki herhangi bir adresten aranmamasına tepki gösteriyor:
"Fransa'dan Almanya'ya geliş gidişlerinin olduğu, ardından Fransa'da ikamet etmeye başladığı yönünde bilgiler vermememize rağmen aramalarda gereken özenin gösterilmediği kanısındayım.
"Bütün bir idarenin, özellikle de İçişleri Bakanlığı'nın bu davanın aydınlatılmasında çok önemli bir sorumluluğu var. Yargı ancak önüne getirilen sanıkları yargılayabilir. Yakalama işindeyse Emniyet teşkilatının önemli bir sorumluluğu var. Onları tekrar göreve çağırıyorum."
İkinci katliam davası 5 Ekim'de
Sarıhan, şimdi de, katliamın yaşandığı alanda bulundukları polisin olay yeri tutanağında belirlenen 15 bin kişiyle ilgili Sivas Cumhuriyet Savcılığı'nın sürdürmekte olduğu hazırlık soruşturmasının akıbetini soracak.
"Olay günü legal ve illegal örgüt bağlantılarıyla Sivas'a gelerek ellerini kollarını sallayarak kentten ayrılan bu kişilerle ilgili hangi işlemlerin yapıldığını soracağız"
Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, Erçakmak'ın firari sanığı olduğu katliam davasının 22. duruşmasına 5 Ekim'de bakacak. (EÖ)