Türkiye Yayıncılar Birliği Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülleri gazeteci İsmail Saymaz, Metis Yayıncılık yayın yönetmeni Semih Sökmen, İnkılap Kitabevi Cağaloğlu Şubesi çalışanı Onnik (Orhan) Şenorkyan'a verildi.
Türkiye Yayıncılar Birliği (TYB), düşünce ve ifade özgürlüğü için mücadele eden cezalandırılan yazar ve yayıncılara kamuoyunun dikkatini çekmek; ağır ekonomik ve siyasal koşullar altında mesleklerini inatla sürdürmeye devam eden kitapçılara destek amacıyla her yıl birer yazar, yayıncı ve kitapçıya "Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülü" veriyor.
Taxim Hill Oteli'nde yapılan törende, açılış konuşmasını yapan TYB Başkanı Metin Celâl, 2011 yılının düşünce ve ifade özgürlüğü alanında "iç yakıcı" gelişmelerle geçtiğini belirterek hükümeti, hakimleri, savcıları bir kez daha uluslarası anlaşmalara, Anayasa'nın düşünce özgürlüğüne getirdiği hükümlere uymaya ve siyasi partileri tüm yasalarda ifade özgürlüğünü tıkayan maddeleri değiştirmeye çağırdı.
Belge Yayınları'nın sahibi yazar Ragıp Zarakolu da tahliye edildiğinden beri süren konuşmama boykotunu devam ettirdiğini söyleyerek şöyle devam etti:
"Yayıncılar olarak elbette Kürt sorunu, militarizm, resmi tarih, devlet terörü, polisin büyüyen rolü ve kontrol gücü, yasal sistemin yaşadığı kriz, üstüne kitap yayınlamaya devam edeceğiz. Ama sansürün sınırlarını gerilere itmek gibi bir misyona sahip olduğumuzu asla unutmamalıyız."
Törende, TYB'nin 2011 düşünce ve ifade özgürlüğü raporu açıklandı.
"2011 kötü bir yıldı"
Bu yıl yazar ödülüne, yazıları ve kitapları nedeniyle çeşitli cezalara çarptırılan ve yargılanmaları süren yazarlar adına gazeteci-yazar İsmail Saymaz layık görüldü.
Ödülünü tutuklu gazeteci Zeynep Kuray'a ithaf eden Saymaz, 2011 yılının gazeteciler için çok kötü geçtiğini belirterek "Meslektaşlarım, haber kaynaklarım herkes olağan şüpheli oldu. En kötüsü gazeteciler tutuklanmamak için absürd önlemler alırken, bir yandan da yalnızlığa terk edildi" dedi.
Yayıncı ödülü, yayımladığı kitapları toplatılan ve yargılanan tüm yayıncıları temsilen Metis Yayıncılık yayın yönetmeni Semih Sökmen'e verildi.
Sökmen, 30. yılını dolduran Metis Yayıncılık'ın 30 yılda birçok davayla uğraşmış olduğunu hatırlattı.
''Şu anda tek davamız sürüyor. Buraya "İllallah" ajandasına açılan davanın hiçbir gelişme kaydetmeyen duruşmasından geliyoruz. Ajandayı yaparken kimsenin hakkı geçmesin diye herkesin adını yazdık; şimdi herkese dava açıldı, topluca duruşmalara gidiyoruz."
Kitapçı ödülüne ise ağır ekonomik ve siyasal koşullar altında mesleklerini inatla sürdürmeye devam eden kitapçıları temsilen İstanbul'da, İnkılap Kitabevi Cağaloğlu Şubesi'nde kesintisiz 62 yıldır mesleğini sürdüren Onnik (Orhan) Şenorkyan layık görüldü.
Şenorkyan, eskiden Sirkeci'den yukarı çıkarken iki taraflı tüm caddenin kitapçılarla dolu olduğunu hatırlatarak eski günlerin geride kaldığını söyledi.
Kimler aldı?
"Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülü", ilk kez 1995'te yayıncı Ayşe Zarakolu ile yazar Haluk Gerger'e verildi.
1996'da yazar Yaşar Kemal ile yayıncısı Erdal Öz, 1998'de "Düşünceye Özgürlük" kitabının yayıncıları olarak imza veren 185 sanatçı, yazar ve aydın adına Mahir Günşiray'a verilen ödül, 1999'da yayıncı Muzaffer İlhan Erdost, gazeteci-yazar Ragıp Duran ve Merzifon'da 50 yıldır kitapçılık yapan Mahmut Önal'a verilmişti.
2000'de yayıncı Süleyman Ege, gazeteci-yazar Nadire Mater ve Çanakkale'de 50 yıldır kitapçı olarak emek veren Salih Zeki Uluarslan; 2001'de yayıncı Ahmet Önal, yazar Mehmed Uzun ve Zonguldak'ta 60 yıldır kitapçılık mesleğini sürdüren Lütfü Alpant;
2002'de yayıncı Ömer Laçiner, şair-yazar Enis Batur ile Tarsus'da 60 yıldır kitapçı olarak emek veren Selçuk Togo; 2003'te yayıncı Özcan Sapan, yazar Fikret Başkaya ve Ayvalık'ta kitapçılık mesleğini sürdüren Ahmet Yorulmaz;
2004'te yayıncı Ömer Faruk, yazar Meltem Arıkan ve Ankara'da kitapçılık mesleğini sürdüren Ahmet Tevfik Küflü; 2005 yılında yayıncı Levent Erseven, yazar Herkül Millas ve Balıkesir'de 23 yıldır kitapçılık mesleğini sürdüren İsmail Dönmez;
2006'da yayıncı Sırrı Öztürk, yazarlar Prof. İbrahim Kaboğlu, Prof. Baskın Oran ve Tekirdağ'da 33 yıldır kitapçılık mesleğini sürdüren Şakir Tunalı; 2007'de yayıncı Ragıp Zarakolu, yazar Elif Şafak ve Bartın'da 32 yıldır mesleğini sürdüren Esen Aliş; 2008 yılında yayıncı Songül Özkan, yazar Perihan Mağden ve Bursa'da 27 yıldır mesleğini sürdüren kitapçı Vural Okur;
2009'da yayıncı İrfan Sancı, yazar Nedim Gürsel ve Şanlıurfa'da 54 yıldır mesleğini sürdüren kitapçı Naci İpek; 2010'da yayıncı Recep Sahip Tatar, yazar Nedim Şener ve Kayseri'de 34 yıldır mesleğini sürdüren Sadullah Gökgiyas, 2011'de ise yayıncı Bedri Adanır, yazar Ahmet Şık ve İzmir'de 55 yıldır kitapçılık mesleğini sürdüren Birgül Kitapçı bu ödülün sahibi olmuşlardı. (NV)