Kaynak ve fotoğraf: AA
Urfa'da sulama kanalına düşen 3 yaşındaki çocuk hayatını kaybetti. Akçakale ilçesi kırsal Keçeli Mahallesi'nde evlerinin önünde oynayan Yüsra Elçi, evin yakınındaki sulama kanalına düştü.
Kısa süre sonra yakınları tarafından yapılan arama sonucunda kanaldan hareketsiz halde çıkarılan çocuğun yaşamını yitirdiği belirlendi. Çocuğun cenazesi incelemelerin ardından otopsi için Şanlıurfa Adlı Tıp Kurumu morguna gönderildi.
Öte yandan Antep'in İslahiye ilçesinde ise iş makinesinin çarptığı 9 yaşındaki çocuk hayatını kaybetti.
Yanlış kent planları ve oyun hakkı
İzmir Çocuk Çalışmaları Ağı, Türkiye'de çocuğun oyun hakkına yönelik yapılan değerlendirmelerde genel olarak "erişim noktasındaki sıkıntılar, oyun alanlarında çocukların sağlığını tehdit eden unsurlar ile oyun alanlarındaki güvenlik zafiyetleri"nin ön plana çıktığını belirtmişti. Eylül 2021'de yayınlanan raporda, "Yerel ve merkezi yönetimlerin yanlış kent planlamaları, uygunsuz imar uygulamaları nedeniyle çocukların fiziksel aktiviteleri olumsuz etkilenmekte ve dolaylı bir şekilde oyun hakları ellerinden alınmaktadır" denilmişti.
Trafik kazalarında çocuk ölümleri
Türkiye İstatistik Kurumu'nun bugün (20 Nisan) yayınladığı çocuk verilerine göre, 2020'de gerçekleşen trafik kazalarının yüzde 15,3'ü ölüm ya da yaralanma ile sonuçlandı. Bu kazalarda toplam 4 bin 866 kişi yaşamını yitirirken ölen kişilerden 430'unu çocuklar oluşturdu. Yaş grubuna göre yaşamını yitiren çocuklar incelendiğinde, ölen çocukların yüzde 46,0'sının 0-9 yaş grubunda, yüzde 25,1'inin 10-14 yaş grubunda ve yüzde 28,8'inin ise 15-17 yaş grubunda olduğu görüldü.
"Mayıstan itibaren boğulma haberleri artıyor"
Öte yandan Türkiye'de iş cinayetlerine ilişkin verileri derleyen İSİG Meclisi'nden (İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi) Pınar Abdal bianet'e verdiği röportajda her yıl mayıs ayından itibaren çocukların sulama kanallarındaki ölüm haberlerinin sıklaştığını söylemişti.
TIKLAYIN - Akrep sokması, traktörden düşme, boğulma, zehirlenme...
Abdal, tarımın Türkiye'de ücretli ve ücretsiz aile işçisi çocuk işçiliğin en yoğun olduğu işkolu ve çocuk işçilik bakımından başlıca sektör olduğunu söylemişti. Mevsimlik gezici tarım işçilerinin konakladıkları yerleşim yerlerinde yaşayanların yarısından fazlasının çocuk olduğu hatırlatan Abdal, "Bunların arasında ailesinin yanında götürmek zorunda olduğu küçük çocuklar da var" demişti.
Kalkınma Atölyesi'nden Ertan Karabıyık ise tarım işçiliğinde ailelerin yanında tarlaya götürmek zorunda olduğu küçük çocuklara dikkati çekerek, "Mevsimlik gezici tarım işçileri tablosunda çocukların güvenli kalacağı mekanizmaların olmaması en büyük sorun" demişti.
(AÖ)