* Fotoğraf: Arşiv - AA
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Türkiye’de 01 Ocak 2019-15 Temmuz 2020 tarihlerini kapsayan son bir buçuk yıl içinde 3 bin 720 orman yangının meydana geldiğini bildirdi.
Bakan Pakdemirli, orman yangınlarıyla mücadele eden hava araçlarının kiralamalarında günlük garanti uçuş sisteminin uygulandığı yönündeki iddiaları da doğruladı.
Yanıtında, “Hava aracı sahipleri tarafından miktarı belli olmayan bir iş için fiyat belirlenmesi mümkün olamayacağı için, günlük garanti uçuş saati uygulanmaktadır. Sözleşme süresi sonunda toplam uçuş miktarı havuz olarak değerlendirilmektedir. Bakanlığımız tarafından yapılan hava aracı kiralama ihalelerinin hepsi 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'na göre yapılmaktadır” dedi.
“Hava araçlarının emir komutası idarede”
Yapılan ihaleler sonucunda imzalanan sözleşmelere göre yüklenicilere ödemeler yapıldığını anlatan Bakan Pakdemirli, “Yüklenicilerden kiralanan helikopter ile ilgili emir komuta tamamen idareye aittir. Hava araçları sevk idaresi Bakanlığımız tarafından yapılmaktadır. İhtiyaç görülen bütün yangınlara hava aracı sevk edilmektedir” diye konuştu.
İhtiyaç görülen bütün yangınlara hava aracı ile müdahale edildiğini anlatan Bakan Pakdemirli, söndürülmeyen her yangının çok büyük alanları yakma potansiyeli bulunduğunu ve yangınlara müdahale edilerek binlerce yerleşim yeri, binlerce hektar tarım ve orman alanının yanmaktan kurtarıldığını dile getirdi.
Bakan Pakdemirli, “2020 yılında amfıbik uçak ihalesinde en düşük teklif veren THK Gökçen Havacılık İktisadi İşletmesi -CMC Savunma San Tic. A.Ş iş ortaklığı ile sözleşme imzalanmış ve hizmet alınmaktadır” dedi.
Gürer: Ne kadar para ödendiğini açıklamadı
Önerge sahibi Gürer bakanın yanıtlarına ilişkin şöyle konuştu:
“Sayın Bakan’ın verdiği yanıtlardan anlaşıldığına göre otoyollar, köprülerde geçiş garantisi, hastanelerde hasta garantisinden sonra orman yangınlarına müdahale edecek hava araçları için de uçuş garantisi ile ihale yapılmış.
“Ancak sayın Bakan, geçtiğimiz 2 yılda meydana gelen 3 bin 720 orman yangınından kaçına hava aracı ile müdahale edildiği, bu araçlarda yapılan müdahalede ne kadar orman alanının kurtarıldığı ve firmaya bu süre içinde uçuş garantisi kapsamında ne kadar para ödendiğini açıklamamış.
“Sayın Bakan’ın uçuş garantili firmalara ne kadar para ödendiğini açıklamaması kafalarda soru işaretlerine neden olmayacak şeffaflıkta olmalıdır. Yangın olsun veya olmasın, firmaya uçuş garantili ihale aldığı için para ödeniyor. Bu sistem savunan bir mekanizmanın, bu sistem için ödenen miktarı açıklaması gerekir”
Gürer ne sormuştu?
CHP Milletvekili Gürer, Tarım ve Orman Bakanlığı’na Türkiye’de meydana gelen orman yangınları ve bu yangınlarda kullanılan müdahale yöntemlerinin detaylarıyla açıklanması istemiyle yazılı soru önergesi vermiş, bakana şu soruları yöneltmişti:
* Ömer Fethi Gürer önergesinde, “Ülkemizde son 2 yıl içinde meydana gelen orman yangını sayısı kaçtır?
* Ülkemizde yangın söndürme helikopterleri ihalesi ile ihaleyi alan şirkete, her helikopter için 1,5 saat uçuş garantisi verildiği iddiaları doğru mudur?
* Son 2 yılda yangın söndürme uçak ve helikopterleri ihalesini hangi firmalar kazanmıştır?
* Bu firmalara süreç içerisinde ne kadar para ödenmiştir?
* Son 2 yıl içerisinde Yangın söndürme uçağı ve helikopteri ihalesi alan firmalar, kaç tane orman yangınına müdahale etmiştir?
* Bu firmaların müdahale ettiği orman yangınlarında ne kadar orman alanı yanmıştır, ne kadar kurtarma sağlanmıştır?
* Türk Hava Kurumunun hangarlarında bekletilen yangın söndürme uçaklarının, orman yangınlarında kullanılmasını sağlayıcı bir çalışma yapılmakta mıdır?
(TP)