Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, sekiz saatlik bakanlar kurulu toplantısının ardından basın açıklaması yaptı ve Soma’yla ilgili konuşulanları anlattı.
“Kapatılması söz konusu değil”
Madenlerin çıkartılmasının ekonomik bir faaliyet olduğunu ve kapatılmasının söz konusu olmadığını söyleyen Arınç, "Ama çıkaracağımız 15 milyar ton kömür rezervi bir kişinin canının bedeli değildir, bu şartlar altında üretim devam etmemeli" dedi.
“Feci, trajikomik”
Arınç’a Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Soma ziyareti sırasında bir kişiye tokat attığı iddiası ve Başbakanlık Müşaviri Yusuf Yerkel'in yerdeki bir madenciyi tekmelemesi de soruldu.
“Bu çok feci bir olay" diyen Arınç, Yusuf Yerkel'in olay sonra rapor almasını ise "Trajikomik bir olay" sözleriyle değerlendirdi.
“Sayın Başbakanımız kimseye yumruk atmadı. Kendisine yumruk atıldığını söyleyen kişi de dördüncü defa ifadesini değiştirdi. Bulunduğum yerden Başbakanımızın yumruk attığını görmedim. Bir başbakanının yumruk atacağını nasıl düşünebilirsiniz.”
İdari soruşturma başladı
Arınç'ın açıklamalarından satır başları şöyle:
“Elim faciadan dolayı yapılacaklar üzerinde ciddi bir çalışma yaptık. Bu konular üzerinde bakan arkadaşlarımıza görevlendirmeler yapıldı.”
“Yasalar çıkmıştır ve gerekirse yine çıkar ama önemli olan uygulanması ve hayata geçirilmesidir. Uygulanmadığında tespit edilmesi de bizim görevimizdir. Adli yönden soruşturma başlamış ve birkaç kişi tutuklanmıştır.”
“Sadece adli soruşturmanın yapılmasıyla sınırlı değiliz. İdari bir soruşturma da başlatıldı.”
Şehitlik konusunda bir karar yok
“Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımız bir taslağı bizimle paylaştı. Şehit sayılmaları konuşuldu ama henüz verilmiş bir karar yok.”
“Bu insanlar genç insanlar, hepsi erkek. Bu arkadaşlarımızın ailelerini düşünüyoruz. Kendileri büyük bir mesai harcayarak zor şartlar altında ekmek parası için vefat ettiler.”
“Onları geri getirme imkanımız yok. Ama devlet olarak aileleri için ne yapacağız onu düşünüyoruz. Adli sürece bir dahlimiz olamaz.”
İş süresine bakılmazsızın aylık
“İş kanununda, iş kazası sonucu ölenler için, işe başlama süresine bakılmaksızın aylık bağlanmasını öngörüyor. Toplanan yardımlar da hak sahiplerine dağıtılacak.”
“Onların şehit olduğuna inanıyoruz. Benzer olayları da dikkate alarak, kanun içerisine yeni bazı hükümler koyarak hak sahibinin alacağı imkanı devlet olarak verebilir miyiz?”
“Hak sahiplerinin acısını dindirecek, çocuklarının istikbalini garanti altına alabilecek çalışmayı kısa sürede tamamlayacağız.”
Yeni kanunlar
“Çok tehlikeli işkolu içerisinde madenciliği sayabiliriz. Özellikle buna yönelik tedbirlerin de buna uygun olması gerekiyor. Enerji Bakanı ilgili kanunda değişiklik yapılmasını öngören teklifi bize sundu.”
“Adli soruşturmada bilirkişi incelemeleriyle bu iş kazasının sebebini mutlaka öğreneceğiz. Nedeni nedir, bunu öğreneceğiz. İşveren bunu düşünmüyor olabilir ama hükümet düşünmek durumundadır. Sadece maden kanununda değişiklikle sınırlı değil işimiz.” (AS)
* Fotoğraf: Murat Kula / AA