Barış İçin Akademisyenlerin “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisini imzaladıkları için "Terör örgütü propagandası" ile suçlamasıyla yargılanan akademisyenlerin duruşmaları Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde devam etti.
Bugün iki mahkemede üç akademisyenin duruşmaları görüldü:
27. Ağır Ceza Mahkemesi (ACM): Çukurova Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Esengül Ayyıldız ve Yalova Üniversitesi'nden Arş. Gör. Selda Altınok'un birinci duruşmaları.
28. ACM: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nden (MSGSÜ) Arş. Gör. Çare Olgun Çalışkan'ın ikinci duruşması.
Bir dosyada yetkisizlik kararı
27. ACM'de Esengül Ayyıldız'ın avukatlarının talebi üzerine mahkeme heyeti yetkisizlik kararı vererek dosyayı Adana Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi.
28. ACM'de Çare Olgun Çalışkan savunma yaptı. Dosya esas hakkında mütalaanın hazırlanması için iddia makamına gönderildi.
Duruşmalardan ayrıntılar şöyle:
27. ACM
Mahkeme başkanı: Tamer Keskin - Üyeler: Ramazan Çiçek, Talip Ergen - Savcı: Murat Demircioğlu.
1. duruşma
Esengül Ayyıldız raporlu olduğu için duruşmaya katılmadı.
Avukatı Fikret İlkiz mahkeme hakkında yetkisizlik kararı verilmesine ilişkin yazılı dilekçesini sundu.
Yetkisizlik kararı
Savcı, “sanığın olay tarihinde Çukurova Üniversitesi’nde olması ve ifadesinin de söz konusu yerde alınmış olması ile isnat edilen suçu gözeterek” olayda Adana makamlarının yetkili olduğunu, bu nedenle dosyada yetkisizlik kararı verilerek Adana Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesini talep etti.
İlkiz iddia makamının talebini kabul ederek mahkeme hakkında yetkisizlik verilerek dosyanın gönderilmesini istedi.
Mahkeme heyeti, yetkisizlik talebini kabul ederek dosyanın Adana Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesine karar verdi.
2. duruşma
Selda Altınok’a iddianame duruşma esnasında tebliğ edildi.
Mahkeme heyeti, sanık ve avukatına savunmalarını yapmaları için süre verdi.
Bir sonraki duruşma 30 Ocak 2019’da.
28. ACM
Mahkeme başkanı: Ersin Özaslan - Üyeler: Serkan Yoğurtçu, Saffet Merve Başbekleyen - Savcı: Mustafa Güner.
Duruşma salonunda hazır bulunan Çare Olgun Çalışkan savunmasını sundu.
TIKLAYIN - Çare Olgun Çalışkan’ın Beyanı
Ardından avukat Meriç Eyüboğlu tevsii tahkikat (kovuşturmanın genişletilmesi) taleplerini söyledi. Savcı avukatın talebinin reddini talep ederek esas hakkında mütalaanın hazırlanması için dosyanın tarafına tevdiini istedi.
Heyet, avukatın taleplerini “dosyaya bir katkı sağlamayacağı” gerekçesiyle reddetti. Esas hakkında mütalaanın hazırlanması için dosyanın iddia makamına gönderilmesine, yazılı mütalaa sunulduğunda duruşma günü beklenmeden sanık ve müdafisine gönderilmesine karar verdi.
Bir sonraki duruşma 15 Ocak 2019’da.
Akademisyen yargılamaları hakkında10 Ocak 2016'da "Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi"nin (BAK) "Bu Suça Ortak Olmayacağız" bildirisi 1128 akademisyenin imzası ile yayınladı. Sonraki katılımlarla imza sayısı 2212 oldu. Akademisyenler hakkında Savcı İsmet Bozkurt’un hazırladığı iddianame ile 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) “örgüt propogandası” fiilini düzenleyen 7/2 maddesinden dava açıldı. 27 Kasım itibariyle 5 Aralık 2017'den bu yana mahkemeye çıkan akademisyen sayısı 386 oldu. 37 akademisyen 1’er yıl 3’er ay hapis cezasına mahkum oldu. Galatasaray Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Zübeyde Füsun Üstel, Marmara Üniversitesi'nden Prof. Dr. Büşra Ersanlı ve İstanbul Üniversitesi'nden Prof. Dr. Gülhan Türkay'ın cezası hariç cezalarda hükmün açıklanması geri bırakıldı. Üstel’in ve Ersanlı'nın cezalarının ertelememe gerekçesi olarak "hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını talep etmediği" ve "mahkemede suç işlemeyeceğine dair kanaat oluşmadığı" gösterildi. Türkay'ın gerekçesinde ise "sanığın talep etmediği" ifade edildi. Ancak heyet, Türkay'ı 2 yıl denetime tabii tutarak cezasını erteledi. TIKLAYIN - Akademisyen yargılamalarında cezalar Barış akademisyenleri 10 Mart 2016’da “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisi nedeniyle yaşadıklarını basın toplantısında paylaştılar. Toplantıda açıklamaları yapan Yrd. Doç. Dr. Esra Mungan, Yrd. Doç. Dr. Muzaffer Kaya ve Doç. Dr. Kıvanç Ersoy (15 Mart 2016) ile Yrd. Doç. Dr. Meral Camcı (31 Mart 2016) TMK 7/2'de düzenlenen “örgüt propagandası” suçlamasıyla tutuklandılar, 22 Nisan 2016’da serbest bırakıldılar. Savcının talebi üzerine Adalet Bakanlığı “Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin kurum ve organlarını aşağılama"yı düzenleyen TCK 301. maddeden yargılanma izni verdi. Dava sürüyor. TIKLAYIN - bianet Akademisyen Yargılamalarının 225 Gününü İzledi Birleştirme kararları 33. ACM, 25. ACM, 24. ACM, 29 ACM ve 30. ACM'de akademisyen dosyaları birleştirildi. Akademisyen yargılamaları haberlerinin tamamına buradan ulaşabilirsiniz. Barış Akademisyenleri’nin beyanlarının tam metinlerine buradan ulaşabilirsiniz. |
(TP)