"Bugün akşam aç koydular bizi! Mide boş olunca insanın kafası da gurulduyor. Akşam yemekleri çoğu zaman iki çeşit. Bir çeşidi bulgur, onun için tencere kirletmeye değmez. Bir de vermişler böyle, şımarık mı dersin, sulu şey mi dersin, üç-üç maç yapan patates taneli bir şey. Onu, ne tanımlar artık bilemiyorum. "Bir şey!" denebilir..."
Dışarıda Deli Dalgalar İnisiyatifi ve Dayanışma Ağı'na gelen bir mahkum mektubu böyle diyor.
Kadıköy'de Kazım Koyuncu Kültür Merkezi'nde Dışarıda Deli Dalgalar İnisiyatifi ve Dayanışma Ağı, 20 Aralık'ta, cezaevinde bulunan tutuklularla dayanışmak için "Biz Hayata Akarken" adlı sergiyi saat 15:00’te açıyor.
İki gün boyunca gezilebilecek sergide F tipindeki tutukluların mektupları, kitapları ve resimleri gösteriliyor.
Cezaevinden çıkan 40 kişilik bir grubun oluşturduğu İnisiyatif, sergiyle 19 Aralık 2000'de cezaevlerine düzenlenen Hayata Dönüş Operasyonu'nda hayatını kaybedenleri anmayı ve F Tiplerindeki kötü koşulları duyurmayı amaçlıyor.
Sergi, Cumartesi günü, cezaevinden çıkanların hazırlamış olduğu bir skeç ve şiir dinletisiyle açılacak, Pazar günü tek kişilik bir tiyatro gösterisiyle sona erecek.
“Dışarıda Deli Dalgalar” kimdir?
Kendilerini Sabahattin Ali'nin ‘Aldırma Gönül’ şiirindeki bir dizeden yola çıkarak"adlandırdıklarını belirten grup, "baskılar ve keyfi uygulamalar artarken, 'içerdeki'lere dönük 'dışarda' yaşanan duyarsızlık, duymazlık, kabullenmişlik haline dikkat çekmek istediklerini" söylüyorlar.
Grup şu ana kadar cezaevlerinde ve F tipi hücrelerde bulunan yaklaşık 400 tutukluya 1200 kitap ve dergi göndermiş, tutuklulardan gelen mektuplara, mektuplar ve fotoğraflarla cevap vermiş ve cezaevlerindekilerin bazı ihtiyaçlarını karşılamış.
"Dışarda Deli Dalgalar"ın da cezaevindekilere bir mektubu var.
""Biz mütemadiyen çalacağız kapılarınızı bundan böyle. İkişer üçer kitapla, birer fotoğrafla, sıcak selamlarımızla. Biz kendi aramızda karınca kararınca para toplayıp kitap alıyoruz size, kurum değiliz, yayınevi falan da değiliz… ‘Sıradan’ olanın gücüyle her şeyin yapılabileceğine inananlardanız."
Tutuklulardan gelen mektuplara ise grubun İnternet sitesinden ulaşmak mümkün. (SÇ/EZÖ)