Vali Hikmet Tan, "Gazeteci Fadıl Binzet'in arşivi Adıyaman için gerçekten çok önemli bir belge niteliğinde olup bütün resimlerin kayıt altına alınarak müzede ve Vilayet arşivinde yer almasını istiyoruz, " dedi.
"Bu resimlerler bir de albüm hazırlanmalı. Adıyaman'ın dünü ve bugünü bundan iyi yaşatılamaz. Yeni nesiller için çok güzel bir hatıra olacak."
Koraltan ve Gedik'li il olma töreni
Adıyaman 1 Aralık 1954'te il olmuştu; il olma törenlerinde dönemin Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Refik Koraltan ve İçişleri Bakanı Namık Gedik de katılmıştı.
Törende; şimdiki Esensoy Parkı'nın yerinde olan Hükümet Konağı'ndan "Adıyaman Kaymakamlığı" levhası indirilmiş, yerine alkışlar arasında "Adıyaman Valiliği" levhası asılmıştı...
Törenleri izlerken 20 yaşında olan Binzet'in ortaokul sıralarında, ailesinin de etkisiyle başlayan fotoğraf merakı halen sürüyor. İlk muhabirlik Hürvatan gazetesinde; sonra sırasıyla; Cumhuriyet gazetesi, Hürriyet Haber Ajansı ve TRT Adıyaman muhabirliği...
1957'de Musiki Cemiyeti'nin kurucuları arasında yer aldı ve yönetim kurulu üyeliği yaptı.
Müzik dışında, sporla da ilgilenen Binzet, Futbol Hakem Komitesi Başkanlığı, voleybol hakemliği, Mahalli Amatör Futbol ligi saha gözlemciliği yaptı, Adıyaman'da voleybol hakem lisansı alan ilk iki kişiden biri oldu.
Yayınlanmamış 70 fotoğraf
1920'den 2004'e Adıyaman'ın çeşitli dönemlerine ait Binzet'in daha önce hiçbir yerde yayımlanmamış 70 fotoğrafı yer aldığı sergiyi dolaşanlar büyüklerinin ya da arkadaşlarının fotoğraflarını görmenin heyecanını yaşıyor.
Zeynal Doğan, 28, fotoğraflara bakarken, Adıyaman'ın il olması için dönemin Cumhurbaşkanı Celal Bayar'a talepte bulunmaya giden heyette dedesini gördüğünü anlatıyor: "Çok duygulandım, çünkü dedemi burada ilk defa gördüm."
Mustafa Dokumacı, 61, "gelinimizin amcası Hasan Sarıkaya'dan tutun da geçmişte çok güzel anıları paylaştığımız ve özlediğimiz merhum ya da hayatta olup da uzun süredir görmediklerimizin fotoğraflarıyla karşılaştık," diyor.
"Bu fotoğraflar çok değerli, iyi muhafaza edilmeli ve sık sık halka gösterilmelidir."
Öğrenciler not tutuyor
Kimi öğrencilerse şehrin tarihi açısından ciddi bir kaynak olan fotoğraf altı açıklamaları defterlerine not etmenin telaşını yaşıyor.
Sümeyye Demir 16 yaşında Binzet'in fotoğraflarının açıklamalarını defterine not ederken, "Ben lise öğrencisiyim, bu arşiv bilgiler ileride kaynak olacaktır. Mesela bilgi yarışmasında karşıma çıkabilir," diyor.
"Bir başka yere gittiğimizde Adıyaman'la ilgili olarak bana soru sorulduğunda artık rahatlıkla cevap vereceğim, çünkü artık Fadıl bey sayesinde Adıyaman'ı daha iyi tanıyorum."
Şehrin belgeseli
Belediye başkanı Necip Büyükaslan da fotoğrafları ve arşivi için Binzet'e teşekkür ediyor ve "bu fotoğraf sergisi bir belgesel niteliğindedir," diyor.
"Binzet'i kutlar ve yıllardır sakladığı arşivini bizlerle, Adıyamanlılarla paylaştığı için teşekkür ederim."
Halen TRT ve Doğan Haber Ajansı Adıyaman Temsilciliği, Adıyaman'da Bugün gazetesinin yazarlığı ve Yayın Kurulu üyeliğini de sürdüren Bînzet, basın organlarına yaklaşık 47 yıldır hizmet ediyor.(BA)