İnsanlık dışı çalışma koşullarının neredeyse her ay bir işçinin ölümüne onlarcasının sakatlanmasına neden olan Tuzla tersanelerinde işçiler “Ölümlere dur’’ dedi.
İşçiler dün (29 Ekim) yaptıkları eylemde tersane patronlarının Aydıntepe Tren istasyonu'nda dün öğleden sonra bir araya gelen tersane işçilerinin 16.00'da başlayan eylemine katılımı engellemek için, mesai bitimini bir saat uzattığı eyleme bine yakın işçi ve sivil toplum örgütü temsilcisi katıldı.
Bine yakın işçi “Artık ölmek istemiyoruz” dedi
Tersanede bugüne kadar ölümleri kayıtlara geçen 60 tersane işçinin adlarının yazılı olduğu büyük bir pankartın da yer aldığı eylemde işçiler üzerinde “İşçi sağlığı ve iş tedbirleri alınsın”, “Sendika, sigorta, sekiz saat işgünü”, “Ölümler durdurulsun sorumlular yargılansın”, “Gemiler tabutlarımız olmasın”, “Taşeronlaştırma yasaklansın” taleplerini sıraladıkları dövizler taşıdılar.
Tersanelerde Cumartesi günleri saat 16’da sona eren mesai, eyleme katılımın engellenmesi amacıyla uzatılması yüzlerce işçinin toplantıya katılımını engelledi. Bu durumu sloganlarla protesto eden işçiler, sık sık “Yaşasın işçilerin birliği”, “Tersane işçisi yanlız değildir´ sloganlarını attılar.
“Gemileri yaktık, geri dönüş yok!”
Eylemde tersane işçileri adına bir konuşma yapan tersane işçisi Ali Doğan, katılanlara alandan görünen tersane bölgesini göstererek, dışardan bakıldığında cennet gibi görünen tersanenin, işçiler için bir cehennem olduğunu söyledi.
12 gün içinde beş arkadaşlarını iş cinayetlerine "kurban" verdiklerini hatırlatan Doğan, yaşanan cinayetlerin ardından tersaneye gelen Çalışma Bakanının bu cinayetleri normal gösterdiğine dikkat çekti.
Pendik Tersanesi’nde çalışan işçilerin iş cinayetleriyle gündeme gelmediğini, onlar örgütlü olduğunu belirten Doğan, iş cinayetlerinin son bulmasının ve çalışma koşullarının düzelmesinin tek yolunun örgütlenmek olduğunu ifade etti.
Tersanede çalışan 30 bini aşkın tersane işçisinin artık bu kölelik koşullarına ve ölümlere dur dediğini vurgulayan Doğan, “Bugün gemileri yaktık. artık geri dönülmeyecek bir yolun başındayız. bu birliğimiz ve dayanışmamız bundan sonra da sürecek” dedi.
Eylemde daha sonra 2005'te çalıştığı Torgem tersanesinde hayatını kaybeten Ekrem Bektaş’ın annesi Emine Bektaş konuştu. Konuşması sırasında göz yaşlarını tutamayan Bektaş, “Çocuklarımızı 'köpek' gibi çalıştırıyorlar. haklarını vermiyorlar, sigorta yapmıyorlar. Nasıl öldürdüler, nasıl ettiler, içim yanıyor. Artık Ekremler ölmesin, anneler babalar ağlamasın" diye konuştu.
Haber-İş Anadolu Yakası Şube Başkanı Turgut Aktaş, Eğitim-Sen 2 Nolu Şube Başkanı Hasan Toprak ve Deri-İş Genel Başkanı Musa Servi, tersane işçilerine verdikleri desteği bundan sonra da devam ettireceklerini dile getirdiler.
Eyleme, Türk-İş'e bağlı sendikalar, yöre dernekleri, KESK İstanbul Şubeler Platformu, Emekli-Sen, EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel ile İstanbul İl Yöneticileri, , SDP, ÖDP ve İşçi Partisi yöneticileri de destek verdi. (NZ)