Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen), eğitim sisteminde değişikliği ön gören ve kamuoyunda "4+4+4" adıyla bilinen yasanın öğrenciler gibi öğretmenleri de "mağdur" ettiğini belirterek bugün bir basın açıklaması düzenledi.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) önünde düzenlenen basın açıklamasında konuşan Eğitim Sen Genel Başkanı Ünsal Yıldız, öğretmenlerin tayin ve özür grubu atamalarında mağdur edildiğini söyledi.
Yıldız: MEB gayri ciddi davranıyor
"4+4+4 üzerinden okulların ayrılması ile birlikte MEB verilerine göre 30 bini sınıf öğretmeni olmak üzere, 70 bine yakın öğretmen norm fazlası durumuna düşmüştür. Eğitim Sen'in tespitlerine göre norm fazlası durumuna düşen öğretmen sayısı açıklanan rakamların üzerindedir.
"Norm fazlası durumuna düşen sınıf öğretmenleri yer değiştirmek zorunda bırakılmış ancak bu kadar çok sayıda fazlalık varken tercih ettikleri okullara yerleşmeleri mümkün olmamış ve norm fazlası olarak beklemeye alınmışlardır."
Eş durumu tayini bekleyen öğretmenlerin büyük hayal kırıklığına uğradığını belirten Yıldız sözlerini şu şekilde sürdürdü:
"2012 il dışı yer değiştirme kontenjanı olarak sadece yedi ilin açılması ile binlerce öğretmen kelimenin tam anlamıyla büyük bir şok yaşamıştır.
"Benzer bir durum özür grubunda ortaya çıkmış, sadece 10 il açılarak, diğer illerde özellikle eş durumu tayini bekleyen öğretmenler büyük bir hayal kırıklığı ile karşı karşıya kalmışlardır.
"Açılan 10 ilde kontenjanların sınırlı olması, özür grubu tayinlerinde bugüne kadar görülmemiş büyüklükte bir skandalın yaşanmasına neden olmuş durumdadır."
MEB'in tayini yapılmayan öğretmenlere, "Ücretsiz izne ayrılabilirsiniz" önerisini, gayri ciddi olarak nitelendiren Yıldız, eylül ayının ilk iki haftasında meseleye ilişkin Türkiye'nin dört bir yanında eylemler düzenleyeceklerini de sözlerine ekledi.
MEB önündeki eyleme katılanlar arasında tayin ve özür grubu atamalarında mağdur edilen öğretmenler de vardı.
Öğretmen: Yüksek lisansı bırakmayı düşünüyorum
bianete konuşan ve Çorum'da sınıf öğretmenliği yapan Erdem Öğretmen, yüksek lisans eğitimine Gazi Üniversitesi'nde devam ediyor. Erdem Öğretmen, eğitim özrü hakkı iptal edildiği için Ankara'ya tayinini alamıyor.
"Çorum'da Eğitim Yönetim ve Denetim yüksek lisans bölümü olmadığı için yüksek lisansımı Gazi Üniversitesi'nde yapıyorum. Okul çıkışında arabamla Ankara'ya gidip, ders bitince hemen Çorum'a dönüyorum."
Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'in "Bazı öğretmenler tayinlerini başka şehre aldırmak için bulundukları şehirdeki üniversitelerde yüksek lisans yapmıyor" sözüne "Çorum'da Eğitim Yönetim ve Denetim yüksek lisans bölümü yok" diyerek cevap veriyor.
Erdem Öğretmen altı aydır Ankara'ya gidip geldiğini ve bu durumdan maddi ve manevi olarak olumsuz bir şekilde etkilendiğini belirterek yüksek lisansı bırakmayı düşündüğünü söylüyor.
Bulut: En çok sıkıntıyı kadın öğretmenler yaşıyor
Bir lisede öğretmenlik yapan Funda Bulut ve eşi Mehmet Bulut'ta özür grubu atamalarında mağduriyet yaşayan öğretmenlerden.
Funda Bulut bir lise de öğretmenlik yapıyor. Tayin ve özür grubu atamaların da en çok sıkıntıyı kadın öğretmenlerin yaşadığını söylüyor.
Mehmet Bulut ise il dışına tayin istiyor. Fakat "Eşim benimle birlikte gelemiyor. Öğretmenler il dışı tayin atamasında ne memleketine gidebiliyor, ne de başka bir şehre tayini çıkıyor."
Kurt: Norm fazlası olarak görüldüm
Rüstem Kurt ise 28 yıldır sınıf öğretmenliği yaptığını ve 4+4+4 eğitim sistemiyle artık "norm fazlası" olarak görüldüğünü belirtiyor.
Kurt, "4+4+4" eğitim sistemiyle binlerce sınıf öğretmeninin norm fazlası olarak görüldüğünü ve sınıflarının ellerinden alınarak mağdur edildiklerine de sözlerine ekliyor. (SK/HK)