Sendika, emek örgütleri, sosyalist oluşumlardan binlerce kişi, birçok ilden Ankara'ya geldi ve TEKEL işçileriyle buluştu. bianet'in görüştüğü, eyleme katılanlar "Bu işçi sınıfının mücadelesidir. TEKEL işçilerinin yanındayız, sonuna kadar mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi.
Gruplar sabah saatlerinde Kolej'deki Kurtuluş parkında buluştu; Sakarya meydanına doğru yürüyüşe geçti. Birçok kişi de kortejin dışından, doğruca TEKEL işçilerinin çadırlarına gitti. bianet'in kentteki gözlemcilerden aldığı bilgilere göre eyleme 25 bin civarında kişinin katıldığı tahmin ediliyor.
TEKEL işçileri, dayanışma eyleminden memnun olduklarını dile getirdi. Gözlemciler "Çadırlar tıklım tıklım" diyor. Ankara halkı da eyleme destek verdi.
Kortejdeki DİSK pankartının arkasında yürüyenler arasında oyuncular Tarık Akan, Rutkay Aziz ve Nedim Saban da vardı.
Dayanışma eylemine katılanlar çadırlarda TEKEL işçileriyle sohbet ediyor, çeşitli illerden gelip yanlarında enstrümanlarını getirenlerle birlikte şarkılar söyleniyor.
"Hakkımızı alana kadar buradayız"
TÜRK-İŞ binası önünde eyleme katılanlara seslenen TÜRK-İŞ Genel Sekreteri ve TEKEL işçilerinin örgütlü olduğu TEKGIDA-İŞ sendikasının başkanı Mustafa Türkel "Hakkımızı alna kadar buradayız, söke söke alacağız. Biz işçi sınıfı olarak hep savunmada kaldık, artık savunma zamanı geçti. Biz savunmada kaldıkça sermaye sınıfı ve egemenler üstümüze geldi. Zaman hakkımızı alma zamanı" dedi.
TEKEL işçilerine destek vermek için Avrupa sendikalarının temsilcileri de eyleme katılıyor.
Polis Kızılay meydanına çıkılmasını önlemek için çevik kuvvet ve panzerlerle barikat kurdu.
Dayanışma eylemine katılanlar, TÜRK-İŞ binası civarındaki TEKEL işçileriyle birlikte sabahlayacak. Yarın (21 Şubat) saat 12:00'deki kitlesel basın açıklamasının ardından Ankara'dan ayrılacak.
TEKEL işçilerinin direnişi 68. gününde
Kapatılan TEKEL yaprak tütün fabrikalarının işçileri, var olan haklarıyla başka kamu kurumlarında çalışabilmek istiyor. Bugün, bunun için başlattıkları direnişlerinin 68. günü.
TEKEL işçileri, uygulamada kendilerini toplu iş sözleşmesi ve grev hakkından yoksun bırakan, ücretlerini ve tazminatlarını düşüren, ertesi yıl çalışma güvencelerinin olmadığı Devlet Memurları Yasası'nın "geçici personel" başlıklı 4C maddesi kapsamında değil, İş Kanunu kapsamında başka kamu işletmelerinde çalışmak istiyor.
Hükümetse, 4C'nin esasına dair bir değişiklik yapmadığı süreç boyunca, işçilere yalnızca iyileştirmeler sundu. Bunlar ücretlerin iyileştirilmesi, çalışma süresinin 11 aya, izin süresinin 22 güne çıkarılması, kıdem tazminatını eklenmesiydi. (TK)