"İyi günler. 23 yaşındayım,1.5 yıllık evliyim ve sekiz aylık bir bebeğim var. Eşim 26 yaşında ve beni 18 yaşında bir bayanla aldattı. Eşime ve özellikle beni aldattığı bayana tazminat davası açabilir miyim? Ya da hangi davaları açabilirim?" Burcii takma ismiyle girilen bu soruya bir kaç saat içinde uzmanlarca yazılmış yanıtlar sitedeydi.
Kadınlara Hukuki Destek Projesi (KAHDEM) hak ihlaline uğrayan kadınların İnternet'te kimliklerini açıklamak zorunda kalmadan uzmanlardan destek almasını sağlıyor. Türk Hukuk Sitesi'nde (THS) yer alan Kadın Hakları Çalışma Grubu'nun 8 Mart 2007'de kurduğu foruma 10 ayda 700 binden fazla ziyaret gerçekleştirildi.
Projenin kurucularından ve forumun yöneticisi avukat Habibe Yılmaz Kayar'ın verdiği bilgiye göre şu ana kadar 270'den fazla soruya 850'ye yakın cevap yazıldı.
"Merkezin kadınlara ihlal durumunda yasal olanakları kullanabilmesi için kılavuzluk yapması hedeflendi ve bir hukukçudan yardım almanın önemi ve mali durumu uygun olmayanların adli yardım servislerinden yararlanması hemen her mesajda vurgulandı."
17 uzman
Foruma gelen soruları 12 kadın uzman yanıtlıyor, beş erkek uzman da alana destek veriyor. Kayar'ın yanı sıra destek sağlayan uzmanların isimleri sitede yer alan şekliyle şöyle:
Naime Şahin (avukat-Burdur), Neslihan (avukat-İstanbul), H. Sancar Karaca (avukat-Ankara), Semire Nergiz Toz (avukat-Diyarbakır), Suat Ergin (avukat-İstanbul), Ünzile Küçüköner (avukat-Mersin), Şehper Ferda Demirel (avukat-Balıkesir), Kamer Akgül (avukat-Almanya), Doç. Dr. Şükran Şıpka (akademisyen, avukat-İstanbul), Gemici (sosyal danışman-Almanya), Işıl Yılmaz (avukat-İstanbul), Jeanne D'arc (avukat-İstanbul), Naile (avukat-Gaziantep), Saim (avukat-İstanbul), Themis99 (avukat-Ankara), Özge Yücel (stajyer avukat-Ankara)
Soruları yanıtlayan gönüllülerin hepsi farklı alanlarda uzmanlığa sahip. Kadın hakları alanında çalışan aktivistler ve farklı alanlarda uzmanlığa sahip gönüllüler de foruma destek veriyor.
Herkes danışabilir
Kayar "Mesajlara verilen yanıtlarda hukukçu duruşu, taraf olmama ilkesi korundu ve hiçbir yargılayıcı tutum geliştirilmesine izin verilmedi" diyor.
Soru sormak için üye olmak gerekmiyor. Hiçbir kimlik bilgisinin yazılması da zorunlu değil. Foruma gelen sorular kadın hakları ve aile hukukuyla sınırlı. Gelen sorular onaylanınca yayınlanıyor. Amacına uygun olmak kaydıyla erkeklerden gelen sorular da yayınlanıyor.
Dernek çalışması
Şu an 88 üyeye ulaşan Çalışma Grubu şimdi de yüz yüze görüşmelerin yapılabileceği ve kadın hakları savunuculuğu için çalışacak bir dernek kurmayı planlıyor.
Kayar, şimdilik İstanbul merkezli olacak derneğin amaçlarını şöyle sıralıyor: Kadınların insan haklarının fiilen gerçekleşmesi, geliştirilmesi, araştırılması ve değerlendirilmesi, hak ihlallerinden korunması, ihlalin önlenmesi, ihlallerin tespiti ve ihlal gerçekleştiğinde hukuki destek ve yardımda bulunmak için her türlü faaliyeti gerçekleştirmek. (EÜ/TK)