Ankara'da bugün düzenlenen mitingde Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) başkanı Mustafa Kumlu konuşmasında bahsetmeyince kürsüye çıkan işçiler genel grev çağrısı yaptı. Mitingin ardından Türk-İş genel merkeine dönen işçiler Kumlu'nun ya istifa etmesini ya da genel grev çağrısında bulunmasını isteyerek binayı işgal etti.
Özelleştirme nedeniyle haklarını kaybeden ve bir aydır eylemde olan Tekel işçilerine destek ve hükümet politikalarını protesto amacıyla düzenlenen miting sabah Ankara Garı'ndan yürüyüşle başladı. Ankara dışından mitinge katılmak için yaklaşık 30 bin işçi geldi. Farklı sendikalar, meslek ve uzmanlık örgütleri, sol parti ve gruplar da eyleme destek verdi.
Kumlu konuşmasında hükümete tepki gösterdi: "Böyle meydanlara çıkıp, işte böyle hep birlikte ayağa kalkıp, ne olduğumuzu hatırlatıyoruz. Diyelim olmadı, daha ne yapıyoruz? Seçim zamanı sandık önümüze konduğunda, kırmızı kartı gösteriyoruz."
Türk-İş başkanı Mustafa Kumlu kürsüde konuşurken işçiler "genel grev genel direniş" sloganını attı. Kumlu'nun ardından kürsüye çıkan Tekel işçileri "Türk-İş göreve genel greve", "Kumlu buraya" sloganları attı. Ardından söz alan bir konfederasyon yöneticisi Hak-İş ve Kamu Sen dışındaki bütün konfederasyonlara en yakın zamanda genel grev genel direniş çağrısında bulunacaklarını söyledi.
Kalan 12 bin işçi
Tekel'in özelleştirilmesinin ardından geride kalan 12 bin işçi, özlük haklarını kaybedecekleri 4-C kadrolarına geçmeyi reddediyor. Hükümetse bugüne kadar geri adım atmadı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan "işçilerin otırdukları yerden para aldığını" söylemişti.
Türk-İş, işçilere destek olarak her cuma bir saat artırarak iş bırakma eylemi kararı aldı. Bugünkü "Ekmek, Barış, Özgürlük için Demokrasi ve Haklar" başlıklı miting de eylemlerin bir parçası. Tekel işçileri cuma günü de mitinge kadar üç günlük oturma eylemine başamıştı.
Mitinge destek verenler arasında Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasonu (KESK), Türk Tabipleri Birliği (TTB), Türk Mimar Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) de bulunuyor.
Tekel, 2001'de özelleştirme kapsamına alındı. Daha sonra alkollü işçiler ve sigara bölümleri ayrıldı. Alkollü içki bölümünün özelleştirmesi 2008'de tamamlandı ve Mey İçki'ye satıldı.
İçki bölümünde özelleştirmeyle 17 fabrikadan sekizi çalışmaz hale geldi. 3 bin 631 işçiden 1700'ü Mey'e geçti, diğerleri ayrıldı. 2009'da çalışan işçi sayısı 323'e indi.
Sigara bölümü de 2008'de British American Tobacco'ya (BAT) satıldı. 2001'de 477 bin olan tütün üreticisi sayısı 2008'de 194 bine indi. Şimdi yaprak tütün ve tuz işletmeleri özelleştiriliyor. Bu işletmelerde 12 bin işçi kaldı. 2001'de Tekel çalışanı sayısı 31 bindi.(EÜ)