Konuyla ilgili olarak görüştüğümüz İHD Bingöl Şube Başkanı Nihat Aksoy, Bingöl'de sözü edilen 237 toplu mezarın bir kısmının resmi kayıtlara dayandığını, bir kısmının ise yerel kaynaklardan aldıkları bilgilere dayandığını söylüyor.
Aksoy'un aktardığı bilgilere göre bu 237 mezarın 156'sı resmi makamlarca kabul edilmiş. Diğer 81'i ise kuvvetli delilerle rağmen henüz resmi makamlarca onaylanmamış.
Bingöl Şehir Mezarlığı'nda Toplu Mezar
Bahsedilen 237 mezardan 116'sı Bingöl Şehir Mezarlığı'nda bulunuyor. Bu mezarların 1992 ve 2005 tarihleri arasında çatışmalarda öldürülen PKK'lilere ait olduğunu söyleyen Nihat Aksoy, kimsesizlerin gömülmesi sırasında oluşturulan defin raporlarını ve mezar krokilerini dernek olarak belediyeden talep ettiklerini söylüyor.
Rapor ve krokilerin kendilerine bir dosya halinde ulaştırmasının ardından eski ve yeni mezarlıklar müdürleri ile birlikte Bingöl Şehir Mezarlığı'na giden İHD yetkilileri, burada krokiler yardımıyla keşif yapmışlar.
Ne Bir Taş Var, Ne de Bilgi
Krokilerde işaretlenen yerleri, eski ve yeni mezarlık müdürleriyle birlikte gezen İHD Bingöl Şube Başkanı Nihat Aksoy, krokilerde işaretli olan yerleri görüntülediklerini söylüyor. Burada çatışmalarda yaşamını yitiren PKK'lilere ait ne bir taş ne de bilgi olduğunu ifade eden Aksoy, mezarlık müdürlerinin, keşif sırasında kendilerinin buralara ölen gerillaların cesetlerini gömdüklerini söylediklerini de sözlerine ekliyor.
Toplu Mezarın Üstünde Aile Mezarları
Nihat Aksoy, çatışmalarda ölen PKK'lilerin mezarlarının üstüne şahısların kendi aile üyelerinin mezarlarını gömdüklerini gördüklerini söylüyor ve ekliyor:
"Bu alanlar şahıslar tarafından sahiplenilmiş ve burası aileler mezarlığı haline getirilmiş. İnsanlar zaman içinde ölen aile fertlerini daha önce çatışmalarda ölen PKK'lilerin üstüne gömmüşler."
Belediye Göz Yumuyor
Nihat Aksoy, belediyenin bir taş dahi koymadan ölen PKK'lileri buraya gömdüğünü, sonra da burada cenazelerin olduğunu bile bile, bu mezarların üstüne aile mezarlığı kurulmasına göz yumduğunu söylüyor.
Belediyenin bu mezar alanlarını ailelere makbuz karşılığında mı verdiğini yoksa ailelerin belediyeden habersiz olarak mı kendi cenazelerini buraya defnettiğini bilmediklerini söyleyen Aksoy, sözlerine şöyle devam ediyor: "Bildiğimiz tek şey, normalde belediyeden izinsiz gömme yapılamayacağıdır. O zaman ya belediye göz yummuştur, ya da belediyeden gizli yapıldıysa belediye görevini yapmamıştır. İHD Bingöl Şubesi olarak o mezarları işgal eden şahıslar ve buna göz yuman, orayı sahipsiz bırakan belediye hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunduk."
Bingöl'de Bulunan Diğer Toplu Mezarlar
İHD Bingöl Şubesi'nden aldığımız bilgilere göre resmi olarak kabul edilen ve çatışmalarda ölen 34 PKK'linin bulunduğu bir mezar da Bingöl'ün Kiğı İlçesi'nde bulunuyor. Resmi olarak kabul edilen bir diğer mezar da 6 PKK'linin yattığı Yayladere Mezarlığı.
Nihat Aksoy, 6-10 Mart 1998 tarihlerinde Bingöl Yedisu'da öldürülen 30 ve 17 Mart 1997'de öldürülen 43 PKK'linin isimlerinin jandarma tutanaklarında yer aldığını ve bu kişilerin mezarlarının da Yedisu İlçesi'nde bulunduğu yönünde duyumlar aldıklarını aktarıyor.
Aksoy, 8 PKK'linin mezarlarının da Bingöl'ün Genç İlçesi, Servi Köyü'nde olduğuna dair telefon aldıklarını sözlerine ekliyor. (EKN/EÖ)