Haklar ve Özgürlükler Cephesi (HÖC), Hayata Dönüş Operasyonu sırasında Bayrampaşa Cezaevi'nde binbaşı olarak görev yapan Zeki Bingöl'ün "Bayrampaşa Cezaevi Gerçeği" kitabında insan öldürmek, kötü muamele, darp, yaralama, görevi kötüye kullanma suçlarını itiraf ettiğini açıkladı.
Bugün (28 Ağustos) Eyüp Adliyesi'ne gelen HÖC üyeleri burada basın açıklamasının ardından suç duyurusu yaptı. Başvuruyu, Nursel Demirdövücü, Tutuklu Hükümlü Aileleri Dayanışma Derneği (TAYAD) Başkanı Mehmet Güvel, Süleyman Acar, Murat Acar, Mesude Pehlivan, Gülizar Özpolat ve Erkan Erdem yaptı.
bianet'in görüştüğü Halkın Hukuk Bürosu avukatlarından Oya Aslan, Zeki Bingöl'ün Togan Yayınevi tarafından 2007 yılının Mart ayında yayınlanan "Bayrampaşa Cezaevi Gerçeği" kitabında, birlik komutanlığı yaptığı 19 Aralık Hayata Dönüş operasyonu sürecini anlattığını hatırlattı, kitabın itirafları içerdiğini kaydetti.
Aslan, Bingöl'ün kitabında operasyona ilişkin anılarının, operasyonu Beşiktaş Balmumcu'da yapılan Jandarma Komutanlığı'nda düzenlediklerini açıklamasının, imza tutanaklarında imzasının olmadığını, küçük düzeydeki memurların sorumlu gösterildiğini anlatmasının, operasyonlar öncesinde keşifler yapıldığını belirtmesinin suç teşkil ettiğini vurguladı.
HÖC, Bingöl hakkındaki suç duyurusunu, insan öldürmek, kötü muamele, darp, yaralama, görevi kötüye kullanmak, delil karatmak gerekçeleriyle yaptı.
Kitap operasyonu "profesyonel" buluyor
Bingöl, 32 kişinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan Hayata Dönüş operasyonunun Bayrampaşa'da düzenlenen bölümünde görev almıştı. Bingöl, kitabında operasyonu şu sözlerle anlatıyor:
"Operasyon sonrası yapılan açıklamalarda, böyle bir baskında normalde 200 kişinin ölebileceğini söylenmişti. Buna rağmen ateşli silahlarla ölenlerin sayısı sadece 4'tür. Geri kalanlar yanarak ölmüştür. Dediğim gibi profesyonelce davrandık. Bir tek konuda tereddütüm var. Bölge komutanlığının emriyle getirilen, adını ve etkisini bilmediğim bir bomba kullanılmıştı. Bana göre onun olmaması gerekirdi."
19 Aralık'ta ne olmuştu?
19 Aralık 2000'de güvenlik kuvvetleri, aralarında Bayrampaşa ve Ümraniye'nin de bulunduğu çok sayıda cezaevine aynı anda, açlık grevleri ve ölüm oruçlarını durdurma gerekçesiyle operasyonlar düzenledi.
"Hayata Dönüş" adı verilen operasyonlarda 30'u tutuklu ve hükümlü, ikisi de jandarma eri olmak üzere 32 kişi öldü. Çok sayıda kişinin yaralandığı operasyonlarda mahkumlar zorla F tipi cezaevlerine nakledildiler.
Operasyonun ardından ölüm oruçları Adalet Bakanlığı'nın mahkumların hücreleri dışında yaşayanlarla da iletişim kurmalarını sağlayan 3 kapı 3 kilit uygulamasına geçtiği tarih olan 23 Ocak 2007'ye kadar devam etti, 122 kişi hayatını kaybetti. (AÖ)