Galatasaray Üniversitesi Öğretim Elemanları, KHK’larla ihraç edilen akademisyenlere dair üniversitede bir basın açıklaması düzenledi.
"Binasız üniversite olur, hocasız üniversite olmaz" başlıklı açıklamada, üniversitelerin temel görevinin ifade hürriyeti, özgür düşünce ve araştırma ortamının sağlanması olduğu belirtilerekihraç edilen akademisyenlerin görevlerine iade edilmesi talep edildi.
"KHK yoluyla gerçekleştirilen ihraçlar keyfî ve hukuksuzdur. Üniversitelerin temel niteliği olan düşünce, araştırma ve ifade özgürlüğünü fiilen ortadan kaldırmaktadır. Meslekten ihraç edilen akademisyenler hangi kanıtlara dayanılarak suçlandıklarını bilmemekte ve kendilerini savunma hakları ellerinden alınmaktadır. Üniversitenin yarınını öngöremediğimiz bu belirsizlik ortamı, öğrencilerimiz başta olmak üzere tüm üniversite bileşenlerini kaygılandırmaktadır. Zira üniversitelerde öğretim ve araştırma faaliyetleri sürdürülebilir olmaktan hızla uzaklaşmakta ve Türkiye üniversitelerinin uluslararası saygınlığı gitgide azalmaktadır.
"Galatasaray Üniversitesi’nden öğretim elemanları olarak siyasi ve idari yetkilileri, KHK yoluyla yapılan hukuksuz ihraçları durdurmaya, herhangi bir somut kanıta dayanmaksızın şu ana dek meslekten ihraç edilmiş olan tüm meslektaşlarımızı görevlerine iade etmeye ve hukuk devletinin temel prensiplerine uymaya davet ediyoruz."
4811 akademisyen ihraç edildi
7 Şubat’ta Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması Hakkında ilan edilen 686 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile 48 üniversiteden 330 akademisyen kamu görevinden çıkarıldı.
En çok ihraçlar 78 akademisyenle Ankara Üniversitesi’nde yaşandı.
Şimdiye dek yayınlanan beş KHK ile görevden ihraç edilen akademisyen sayısı 4811’e yükseldi. Bu akademisyenlerden 16’sı başka bir KHK ile göreve iade edilmişti.
İstifalar artıyor
KHK’ların ardından birçok akademisyen üniversiteden istifa etti.
Yrd. Doç. Dr. Timuçin Köprülü (Uludağ Üniversitesi), Prof. Dr. Mine Gencel Bek (Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi/İLEF), Doç. Dr. Esra Arsan (İstanbul Bilgi Üniversitesi, Kültürel İncelemeler), Prof. Dr. Ahmet Demirel (Marmara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekan Yardımcısı, Fakülte Yönetim ve Fakülte Kurulu üyesi, Disiplin Kurulu Başkanı) istifa ettiklerini duyurmuşlardı. (NV)