El Kaide lideri Usame Bin Ladin'in, Arap isyanlarının hemen ardından öldürülmesi, iki olay arasında bağlantı kurulmasına yol açtı. Asia Times'taki makalelere göre, Arap isyanları, Bin Ladin'in varlığını gereksiz kıldı çünkü bölgede yeni bir "istikrarsızlık noktası" oluştu.
Guardian'daki makaleye göre de Arap baharı, Bin Ladin'in varlığını "gereksiz" kıldı. Çünkü Batı için Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da yeni cepheler açılmıştı.
Asia Times'te isimsiz yayınlanan makalede, bu bağlantı şöyle açıklandı:
* Usame Bin Ladin'in ölümünden daha beklenmedik olan, Pakistan'ın başkenti İslamabad'ın 65 kilometre kuzeyindeki Abbottabad kentinde bulunan bir evde öldürülmüş olması. Kaç Pakistanlı yetkili, bunu bilmekle yükümlüydü?
* 54 yaşındaki Bin Ladin bu hafta öldürüldü çünkü onun yerini bilenler, ABD'li yetkililere ihbarda bulunmak için bu zamanı bekledi. Ne değişti? Cevap basit: Her şey değişti. Müslüman dünyasındaki istikrarsızlık, Bin Ladin'i "gereksiz" kıldı.
* Yemen Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih'in ardından Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in "düşmesi" ve ardından tüm Arap dünyasındaki patlama, El Kaide'nin pozisyonunu da değiştirdi.
* Bin Ladin, bir serseri mayın ve baş belasıydı ancak Suudi Arabistan'ın stratejik pozisyonu için bir tehdit değildi. Ancak Yemen'deki isyanla, bu anlayış rafa kalktı.
* ABD Savunma Bakanı Robert Gates ile Kral Abdullah'ın 6 Nisan'daki görüşmesinden sonra yapılan açıklamalarda açıkça görüldü ki, Suudiler, İran'la birlikte El Kaide'nin Yemen'i istikrarsızlaştırmasından büyük endişe duyuyor.
* Bin Ladin Sünni olmasına rağmen en yakın müttefiki İran'dı. Salih'in rejiminin çökmesi, Suudi sınırında İran için bir stratejik nokta daha açılması demekti.
* İronik bir biçimde, Bin Ladin, Arap isyanlarının bir zayiatı gibi görünüyor. Bu ölümün detaylarını ancak tahmin edebiliriz, gerçeği asla öğrenemeyebiliriz. Ancak, şu sonucu çıkarmak adil olur: Ladin, Müslüman dünyası sarsılırken, tektonik tabakaların arasında ezildi.
"Ateşkes anlaşmaları iptal edildi"
Asia Times'tan Said Salim Şehzad da, Pakistan ve Afganistan'daki El Kaide içerisindeki kaynaklarına dayanarak yazdığı haberde, örgütün savaşı bırakmayacağını yazdı. Haberden önemli noktalar şöyle:
* El Kaide'nin komutası örgütteki diğer liderlerden birine geçecek. Kuzey Veziristan'daki aşiretler bölgesinden gelen bilgiye göre, örgüt üyeleri, strateji belirlemek için Mir Ali kasabasında şimdiden birkaç toplantı yaptı. Örgüt ile Pakistan ordusu arasındaki tüm ateşkes anlaşmalarının tümü iptal edildi.
* El Kaide liderliğinin şimdilik bir konseyce yürütüleceği, liderin daha sonra belirleneceği ifade edildi. Konsey için, askeri kanattan Siraceddin Hakkani, Kari Ziyaur Rahmen, Nazır Ahmed ve İlyas Kaşmiri'nin adı geçiyor.
İngiliz gazetesi Guardian'da Ian Black'in yazdığı makale de "Arap baharının ardından El Kaide önemsiz kaldı" başlığıyla yayınlandı.
Black, Arap isyanlarıyla Bin Ladin'in öldürülmesinin bağlantısını şöyle kurdu: "Ortadoğu ayaklanmaları, Bin Ladin'in terörist örgütünü daha da marjinalize etti. Kuzey Afrika'daki ve Ortadoğu'daki barışçı protestolar, El Kaide'yi daha da önemsiz ve gereksiz bir konuma taşıdı." (AS/EÖ)