Siyasi gerekçelerle kaybedilen yakınlarının bulunması, sorumluların da yargılanması için bin 540 gündür Beyoğlu Galatasaray Meydanı'nda oturma eylemi yapan Cumartesi Anneleri ve insanları, Kırklareli'nin İğneada Beldesi'ne tatildeyken jandarmaca gözaltına alındıktan sonra bir daha haber alınamayan 24 yaşındaki Tolga Baykal Ceylan'ı yetkililere sordular.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Matematik öğrencisi Ceylan, 7 Ağustos 2004'te iki günlüğüne tatil için gittiği İğneada'da annesine telefon ederek 10 Ağustos'ta döneceğini söyledi. Dönüş günü geldiğinde Ceylan, annesini arayarak bir telefon numarası vermek istedi, ancak Ceylan'ın yanında bir kişinin müdahalesiyle telefon kesildi. Bu annesinin duyduğu son sesi oldu.
Ceylan'ın annesi: Ahımız tutacak
Ertesi gün annesine gelen bir telefonda, yüksek sesli biri bağırıyor, kısık sesli biri ürkek cevaplar veriyordu. Annesi 15 dakika boyunca bu konuşmaları dinlemek zorunda kaldı.
Galatasaray Lisesi'nin önünde, 220. kez bir araya gelen kayıp yakınları ve İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon, Ceylan'ın kaybedilmesinde İğneada Jandarma Komutanlığı, Kırklareli ve Demirköy Jandarma Komutanlığı'ndaki görevlileri sorumlu tuttu.
Eyleme katılan Ceylan'ın annesi Kadriye Ceylan, güçlükleri yaptığı konuşmasında, "Askerliğe, suç işlemeye reddeden bir yapısı vardı. Ben beş yıldır her gün azap çekiyorum. Bilsinler ki biz kayıp annelerinin ahı tutacak. Devletin arkasına saklanıp kaybedenlerin sınırdışı edilmelerini istiyorum. Onlar aramızda yaşamayı hak etmiyorlar" dedi.
Yıldız'ın annesi: Bu sene de kaldık burada
Bunun ardından söz alan kayıp Murat Yıldız'ın annesi Hanife Yıldız, bir şiiir okudu: "Gelin anneler babalar buraya bakın/ Bizdeki bu yaraya/ Katiller bulunmuyor hesap sorulmuyor/ Adalet yok kayıpların davası görülmüyor/ Adalet olsa böyle mi olurdu / Biz bu sene de kaldık burada/ Katiller kimi vekil oldu kimi Vali Kaymakam/ Vay anam vay".
İHD: Özel Harp Dairesi ve JİTEM'e dokunun artık
Komisyon adına basın açıklamasını okuyan Özgür Sevgi Göktaş, yetkililerden Özel Harp Dairesi'ne, JİTEM'e, jandarmave kayıpların faillerine artık dokunulmasını talep etti: "Dokunun ki karanlıkta kalan gerçekler açığa çıksın! Unutmayın! İnsanlarımızın kaybedilmesinden siz de sorumlusunuz!"
Kayıp yakınlarına Kristal-İş Sendikası temsilcisi Zafer Aydın, yazar Erdoğan Aydın ve gazeteci Hüseyin Eroğlu destek verdi. (EÖ)