5-6 Mayıs 2001 tarihinde yapılan 7. eğitim seminerine 34 kişi katıldı. Katılımcıların ortak değerlendirmesi,"Bilmediklerimizi öğrendik, unuttuklarımızı hatırladık" şeklindeydi.
Nerelerden geldiler
Antalya Kaleiçi civarındaki Kışlahan Oteli'nde düzenlenen toplantıya Burdur; Burdur'a bağlı Bucak, Gölhisar, Tefenni, Isparta, Antalya; Antalya'ya bağlı Manavgat ve Alanya medyasının ilgisi yoğundu.
Gazeteden, işitsel ve görsel yayınlara ve hatta internete kadar değişik iletişim kuruluşlarıyla öne çıkan Alanya medyası, Akdeniz bölgesinde, işvereni ve gazetecileri ile ilginç bir oluşum içinde.
Isparta, Burdur ve bağlı ilçeleri Bucak,Tefenni, Gölhisar'dan gelenler; buram, buram kendi yörelerinin özelliklerini yansıtan yayın organları ve kişilikleri ile toplantıya zenginlik kattılar, duruşları ile derinlik kazandırdılar.
Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyeleri-öğrencileri, Basın Yayın ve Enformasyon Antalya İl Müdürü Hüseyin Topal ve kadrosu, Anadolu Ajansı muhabiri Cem Özdel , Çağdaş Gazeteciler Derneği Şube Başkanı Bülent Ecevit semineri hareketlendirdiler.
"Niye kadın konuşmacı getirmediniz?"
Katılımcıların önemli bir bölümü kadın gazetecilerdi. Başörtülü gazeteci ile başı açık olan gazeteci aynı merakla soruyordu:
"Niye bir kadın konuşmacı getirmediniz?"
Ne yazık ki ilk defa bir BİA çalışmasına merkezden kadın bir eğitimci götürülememişti. Nedeni ise koskocaman bir tesadüften ibaretti..
"Bilmediklerimizi öğrendik, unuttuklarımızı hatırladık"
Birinci gün teorik, ikinci gün ise atölye çalışmasının yapıldığı seminer bittiğinde, katılımcıların ortak değerlendirmesi; içinde nezaket -iyiniyet barındıran ve BİA için çok değerli olan "Teşekkürleri" ve "Bilmediklerimizi öğrendik, unuttuklarımızı hatırladık" değerlendirmesiydi.
Katılımcıların değerlendirmesi:
* Yeşim Altaş ,(Alanya Radyo Maraton):"Çocuk radyosu ve kadın programlarını beğendim. Tarihte Bugün'ü yayınlarımızda kullanacağım. Radyo spikerliği ve programcılığı seminerleri de vermenizi istiyorum. Kadın konuşmacı niye yok? Alanya'ya da gelseniz..."
* Muhammet Dumlupınar , (Gölhisar Pınar Gazetesi/ Burdur): "Bir kez de Burdur'a gelin. Çok faydalı oldu."
* Kamuran İnselel , (Alanya Kanal - A): "BİA'yı şimdiye kadar tanımamam bir ayıp. Tanıtmada gayret gösterilmesi lazım. Yüreklendirme ve teşvik açısından BİA yerelleri ödüllendirebilir mi? BİA'nın Türkçe konusunda da özel bir çalışma yapmasını istiyorum."
* Fethi Şimşek , (Burdur Radyo sahibi ve Yayın Yönetmeni): "Bizimle iletişim kurduğunuz için size teşekkür ederim. 22 yıllık gazeteciliğimde çok toplantıya katıldım. Şimdi sorunlarımızın önemi daha da arttı."
* Gaye Coşkun ,(Memleketim Alanya Gazetesi): "Bildiğim ama, adını koyamadığım şeylerin adını koydum. Seminer notlarını istiyorum. Atölye çalışmaları artsın. Daha küçük organizasyonlarla daha çok insana ulaşmayı deneseniz?"
* Zeki Demir , (Alanya Yankı Dergisi): "Buraya gelirken sıkıcı bir toplantı olacağını zannediyordum. Fakat benim için en verimli seminer bu oldu. Alanya'ya dönünce bu semineri özleyeceğim. BİA'yı şimdiye kadar tanımamam benim için kayıptır. "
* Ülkü Vural ,(Alanya Kanal-A): "Yine mi gıcık seminer, demiştim... Ama çok farklı çıktı. Ben eksikliklerimi gördüm. Yerel medya patronları için de seminer düzenleyin..."
* Adem Tekin , (Yeni Alanya Gazetesi): " Yeni gazeteciyim. Eksiklerimi gördüm. Seminerin Alanya'da da verilmesini istiyorum."
* Refika Akgül ,(Alanya Kanal-A):"Medya etiği konulu konuşmayı keyifle dinledim. Bildiklerime katkı sağladı seminer. Yerel medya patronlarına da bu konuda bir seminer verilsin."
* İdris Taş ,(Antalya Kanal VİP): "Teşekkürler. Antalya'da kurumsal eğitim olmuyor. Üst düzey yöneticilerin bile etik kavramından haberi yok. Kuralları bilen yok. BİA'nın MESAM, MÜYAP ve Kültür Bakanlığı ile yereller arasında hakem görevi üstlenmesini arzu ediyorum. Çok dağınığız, artık örgütlenmenin zamanı geldi."
* Tanju Boylu (Isparta Gazetesi Sahibi-Yayın Yönetmeni): "Çapımız ve ufkumuz sınırlı. Maddi yapımız da sağlam değil. Biz daha çok şehrimizle ilgiliyiz, ulusal sorunlar bizi ilgilendirdiği kadar ilgilendirir, ama yerellerin bir hedefi olması gerek. Yerel basın olarak kadrolarımızı takviye edemiyoruz. Okullar var ama, mezunlar mesleğe uzak. 30 sene içinde o kadar kişi geldi geçti ki; sonunda iki kişi kaldı. BİA'nın çalışması fevkalade. BİA'yı tanımıyordum; bundan sonra bakacağım. Aldığım eğitim notlarını muhabirlerime aktaracağım. "
* Mustafa Taş ,(Manavgat Klas TV): "Diksiyon dersi verilmesini de istiyorum. Kurumlarımızın maddi sıkıntıları var; reklam konusunda aracı olabilir mi BİA.."
* Hüseyin Topal ,(Antalya Basın Yayın ve Enformasyon İl Müdürü): "Çok yararlı oldu. Seminer notlarını gönderirseniz gelmeyenlere aktarırım. Bilmediklerimi öğrendim, unuttuklarımı da hatırladım."
* Sibel Sığın, Asuman Tezcan, Murat Karaduman, Yeşim Acar, Hasan Üstün, Memduh Turanoğlu, Meltem Öktem (Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim üyesi ve öğrencileri): "Teori ile pratik bir araya geldi. BİA'nın ilk yayına başladığı günden bu güne kıyaslama yapılırsa, bir hayli yol alındığı görülüyor. Yazılı basının dışında TV ve radyo haberlerinin de değerlendirilmesi ve zenginleştirilmesi lazım. Katılımcılarla tanışma süresi kısaydı. Kendi içimize bakmanın faydalarını gördük, eksikliklerimiz ortaya çıktı. Daha spesifik konuların da programa alınması faydalı olur."(YÖ/NU)