Bu tasarının kanunlaşmak için sıra beklediğini 30 Ocak 2007 tarihinde NTV televizyon kanalında Can Dündar ve arkadaşlarının hazırlayıp sunduğu "Neden" adlı tartışma programında öğrendik. "Neden" programındaki açıklamalara göre bu Tasarı bir "Komisyon" tarafından hazırlanmış. Adalet Bakanlığının çağrısı üzerine İstanbul Teknik Üniversitesi Bilişim Enstitüsü Bilgi Teknolojileri Programı Anabilim Dalı Başkanı ve Koordinatörü Prof. Dr. Eşref Adalı Komisyon Başkanı olarak çalışmış.
"Neden" programında Can Dündar'ın TCK'de yer alan bilişim suçlarının yeterli olup olmadığı sorusuna yanıt veren Sayın Prof. Dr. Eşref Adalı; "...Türk Ceza Kanunu'na 143, 144, 145 üç tane madde konmuş. (Madde numaraları 243, 244, 245 olacak..) Bu maddelerin de bir tanesi meclisteki görüşme sırasında bir ve'nin"veya", veya veya'nın "ve" yapılması şeklinde yasada yanlışlık var ve 3 madde yetmiyor. Yeni hazırladığımız tasarı 34 madde."
Bu yanıt karşısında Can Dündar'da haklı olarak; TCK "yetersiz" kaldığı için yerine yeni bir kanun yapılıp yapılmadığını sordu. Sayın Adalı şöyle yanıtladı: "Şöyle diyeyim; bakanlığın kararı mevcut TCK'deki 143, 144 ve 145 kaldırılacak, bu 34 maddelik yeni kanun yürürlüğe girecek. 34 maddelik kanunun içinde de öyle maddeler var ki bunlar mevcut TCK'deki bazı yasaların cezasını artırıyor. Yani şöyle diyelim; intihara teşvik etmek normal TCK'de suç, dolandırıcılık TCK'de suç ama bunlar İnternet üzerinden yaparsanız veya işte Atatürk'e hakaret etmek TCK'de bir suç. Bunu İnternet üzerinden yaparsanız suçunuz artırılıyor. Neden artırılıyor, çünkü yapması çok kolay, kaçması çok kolay. Caydırıcı olmak için onlara da referans gösterip diyoruz ki bunlar da İnternet üzerinde yapılırsa cezanız ağır olacak.
Can Dündar: Kimlerle, nasıl hazırladınız bu yasayı?
Eşref Adalı: Yaklaşık 30 kişilik bir komisyondu. 30 kişilik komisyonun bir kere kamu kuruluşlarından var yani polislerden, askerden, ulaştırma bakanlığı, işte değişik değişik bakanlıklardan, üniversite temsilcilikleri, sivil toplum örgütlerinden vardı. Ağırlık tabi hukukçular, ben teknik eleman olarak, teknik biraz farklı oluyordum tabi ki ama iyi oldu. Yani teknik olayları tartışmak, hukukla bağlantısını kurmak önemli oldu. 30 kişi sayısını tam bilemeyeceğim ama ayda en azından 2-3 çalıştığımızı düşünürsek zannediyorum 40-45 toplantı yapıldı, Ankara'da yapıldı toplantılar. Bazen İstanbul'da tek tük İstanbul'da yapıldığı oldu. Bu toplantıların sonunda taslak çıktı, taslağı görüş için bütün üniversitelere ve ilgili kurumlara gönderdik. Onların görüşlerine göre, onlara göre tekrar düzenlendi. Diğer Avrupa Birliği'nden temsilciler geldi, onlarla büyük toplantı yapıldı. Onlara da anlatıldı ve en sonunda ..."
Tasarı bitirilmiş ve Başbakanlığa teslim edilmiş. Tasarı kanunlaşmak için sıra bekliyor.
"Komisyon"da bulunanlar bu "Tasarı" hakkındaki görüşlerini ya da hazırlık çalışmaları aşamasında ortaya çıkan sonuçları kamuoyu ile paylaşmadılar. Komisyon, tasarının kamuoyunda tartışılmamasını prensip olarak karara bağlamış olabilir. Komisyonda, kim ne istedi? Bunu bilmek hakkımız..Sanırım Komisyon çalışmaları sırasında, bu Tasarı çalışmalarının kamuoyu ile niçin paylaşılmadığının nedenini tartışmamız gerekiyor...
Türk Ceza Kanunu daha Tasarı halindeyken; "Bilişim Suçları" hakkındaki düzenlemenin yetersizliğini, ne yasa yazıcıları ne de yasa yapıcıları kabul etmişti. 2004'te ve yeni TCK'nin yürürlüğe girdiği 2005 yılının haziran ayından önce yapılan uyarılar dikkate alınmamıştı. Şimdi ise eğer bu Tasarı kanunlaşırsa; 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun İkinci Kitabının Üçüncü Kısmının Onuncu Bölüm Başlığı ile 243 ila 246 ncı maddeleri yürürlükten kaldırılıyor(muş)...(Tasarı Madde 32). Çünkü; bu maddeler yetersizmiş!...
Hani yeni Türk Ceza Kanunu "genel" kanun olacak ve yeni özel ceza kanunları yapılmayacaktı?.Hani maddeleri toplumun gereksinimlerini karşılayacak nitelikteydi? Acaba uygulamaya bakarak mı bu maddeleri kaldırıyorsunuz yoksa zaten "yazımı kötüydü" de bu nedenle mi TCK'den çıkarıyorsunuz? Yoksa yetersiz mi? Bilişim suçlarını düzenlemek için üç madde yetmemiş, yerine 34 madde yapılmış...Yeterli mi?
Bu da yetmemiş Türk Ceza Kanundaki bazı maddelere atıf yapılarak cezaların yarı oranında artırılması kararlaştırılmış...(Tasarı Beşinci Bölüm / İçerik Bağlantılı Suçlar ve İdari Yaptırımlar. Madde 23 ve devamı). Örneğin TCK'deki 301 inci maddenin değiştirilmesi tartışılıyor...Bu tasarıya göre; İnternet ortamında TCK'nin 301 inci maddesine göre bir suç işlerseniz altı aydan üç yıla kadar olan cezası; bir yıldan 4,5 yıla kadar artırılacak. Ama bu arada da 301. madde değişiklikleri için "cezası iki yılı geçmesin" ve hiç olmazsa erteleme sınırı içinde kalsın diye çaba gösteriliyor...Diğer yandan da bu Tasarı ile cezası yarı oranında artırılıyor...Bir yandan bilişim suçlarını düzenlemeye çalışıyorsunuz, diğer yandan TCK yeterli gelmiyor..Tasarı ile özel ceza kanunu getiriyorsunuz ve sadece 301'inci madde değil TCK'de suç sayılan 28 ayrı maddedeki ve bazı yasalardaki suçların cezaları artırıyorsunuz. Neden? Neden bilişim alanındaki suçlarla ilgili bu kanun tasarısını, TCK'ye hakim bir kanun olarak karşımıza çıkıyorsunuz?. Denetleyemediğiniz nedir? Nasıl ve ne yapmalıyız?
Can Dündar, "Neden" programında, başka bir tasarının daha Ulaştırma Bakanlığı tarafından hazırlandığını anımsattı. Sayın Adalı, bu Tasarı hakkında "az buçuk bilgi var" olduğunu, tasarı metnini program sırasında gördüğünü, hatta kendi hazırladıkları taslaktan bir kaç alıntı yapıldığını, ama Ulaştırma Bakanlığı Tasarısının "bilişim suçları yasa tasarısı" olmadığını söyledi. Bu Tasarının "basın yayın" için olduğunu ve televizyon için kurulmuş olan RTÜK benzerini çağrıştıran bir "Kurul" ile İnternet ortamındaki yayınların "denetimi"nin yapılmak istendiğini, bu Tasarının kendi hazırladıkları Tasarı ile ilgisi olmadığını belirtti. ...
"Bilişim Ağı Hizmetlerinin Düzenlenmesi ve Bilişim Suçları Hakkında Kanun Tasarısı" hazırlanmış ve kanunlaşmak için sırasını bekliyor. Bu birinci Tasarı..Ulaştırma Bakanlığı bu Tasarının Komisyon çalışmalarına katılmış. Tasarı "sırasını" beklerken Ulaştırma Bakanlığı bir başka Tasarı hazırlıyor. "Elektronik Ortamda İşlenen Suçların Önlenmesine Dair Kanun ile 2937 sayılı Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı". Bu ikinci Tasarı 6 maddeden ibaret. Ulaştırma Bakanlığına bağlı "Bilişim Güvenliği Başkanlığı" kurulmasını hedefliyor. 2937 sayılı Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu'nda değişiklik yapıyor. Ortada iki ayrı Taslak var. İki ayrı Taslak hem birbirinden haberli ve hem de birbirinden habersiz. İşte yasa yazıcılarının birbirlerinden habersiz yazdıkları Taslakları ve kendi yaptıklarından haberli oldukları Taslaklarının hali... (Fİ/TK)